Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стефан Радев: Щастлив е всеки, който имаше възможност да се докосне до мъдростта и добротата на Дядо Иоаникий

11 януари 2024 14:43, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 3 месеца, брой четения: 245
Стефан Радев: Щастлив е всеки, който имаше възможност да се докосне до мъдростта и добротата на Дядо Иоаникий

Сливен изпрати своя владика. Катедралният храм „Св. Великомъченик Димитър“ беше тесен, за да побере всички, архиереи, свещеници, монаси и православни християни, които изпратиха Дядо Иоаникий, който напусна земния си път на 9 януари.

Поклонението пред паметта му започна в следобедните часове на 10 януари. Вечерта беше отслужено монашеско опело от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей и свещеници от Сливен. От сутринта на 11 януари започнаха прощални песнопения и молитви. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, избран от Светия синод за наместник, отслужи заупокойна света литургия и опело на митрополит Иоаникий, в съслужение с митрополити от страната.

 

Великотърновски митрополит Григорий прочете слово от името на Българския патриарх Неофит и Светия синод за тежката загуба на „изрядния архипастир“, „високодуховен архиерей“, „ревнител за единството на Църквата“ … - Иоаникий. „Дълголетното му служение като архипастир в Сливенска епархия и плодовете от неговия труд го поставят редом с имената на най-големите архиереи от най-новата история на Православната ни църква – достоен приемник и продължител на делото на именити предшественици", се казва в словото.

Кметът на Сливен Стефан Радев заяви, че загубата е не само за Сливен и епархията, но и за цяла България. От името на жителите на Сливен той благодари за възможността да познава и общува с митрополит Иоаникий.

„Името му няма да се забрави в Сливен. Той ще остави светла и дълбока диря в нашата история. Беше човек, който говореше тихо, но чийто глас се чуваше силно. Иоаникий беше истински водач, какъвто трябва да бъде всеки един пастир за стадото си. Щастлив е всеки, който имаше възможност да се докосне до неговата мъдрост и до неговата доброта“, каза Радев.

Кметът на Бургас Димитър Николов също присъства на опелото и сподели, че Иоаникий му е давал съвети да се грижи с любов за хората.

„Личните ми срещи с него ме впечатляваха с неговата доброта, включително позитивна увереност в бъдещето и в любовта на хората“, каза Николов.

Да се простят с него дойдоха също председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, кметове на общини, общински съветници, заместник-кметове, ръководители и членове на държавни институции, много миряни от Сливен и региона.

С литийно шествие тялото на владиката беше изведено до последния му дом - в двора при олтара на храм „Св. Димитър“.

Снимки

Стефан Радев: Щастлив е всеки, който имаше възможност да се докосне до мъдростта и добротата на Дядо ИоаникийСтефан Радев: Щастлив е всеки, който имаше възможност да се докосне до мъдростта и добротата на Дядо ИоаникийСтефан Радев: Щастлив е всеки, който имаше възможност да се докосне до мъдростта и добротата на Дядо Иоаникий