Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Увеличението на цената на водата в Сливен е голямо, защото до този момент тя беше категорично най-ниската в страната

12 януари 2024 14:11, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 310
кметът Стефан Радев

Увеличението на цената на водата в Сливен е голямо, защото до този момент тя беше категорично най-ниската в страната, коментира кметът Стефан Радев

 

Увеличението на цената на водата в Сливен е голямо, защото до този момент тя беше категорично най-ниската в страната. Това каза кметът на община Сливен Стефан Радев, помолен да коментира увеличението на водата от началото на 2024 г. и организираната гражданска подписка срещу повишаването, събрала над 2000 подписа. Той обясни, че цената на водата включва и доставянето по водопреносната и канализационна система и нейната поддръжка.

 

Повишението на цената на водата за област Сливен е 40,7 % - от 2,76 на 3,89 лв. на куб.м. или над лев по-висока от досегашната.

 

"Всички употребяваме вода и цената ѝ е важна за бюджета на всяко домакинство, каза Радев. Важно е обаче и качеството на услугата - това да има непрекъснато водоподаване с добро налягане. В общината има населени места, които имат проблем с водоподаването." По думите му може да се спекулира много по политиката, че трябва да има единна цена на територията на една област. Кметът добави, че Сливен се снабдява смесено с вода - помпажно и гравитачно, като в сухи години делът на помпажната вода минава 50 %. Община Нова Загора пък е изцяло с помпажно водоснабдяване, както и редица села, които са с много висок разход на довеждане на водата. "Ако се направи цена за конкретни населени места, то това би било непосилно за живеещите там. Така, че може би този подход (за единна цена в областта) е по-справедлив."

 

Радев коментира и идеята за единна цена на водата в цялата страна, като посочи, че това няма да е добре за Сливен, където цената е под средната за страната.

 

Кметът потвърди, че на общинска сесия предстои изслушване на управителя на ВиК-Сливен, който да обясни мотивите за увеличението. Пред БТА управителят на ВиК-Сливен Пламен Трифонов посочи, че цената се формира на базата на утвърдени бизнес планове за срок от четири години, които дружеството изготвя по параметри, зададени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

 

Председателят на КЕВР Иван Иванов по време на изслушване в Народното събрание вчера заяви, че важен момент във формирането на цената се явява ежегодното увеличение на заплатите на служителите в сектора с 15 %.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Велина Василева, БТА