» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Недостиг на квалифицирани кадри има на пазара на труда в Сливенско, каза областният управител

12 January 2024 16:05, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 4 months ago, number of readings: 263
Снимка: Областна администрация

Недостиг на квалифицирани кадри има на пазара на труда в област Сливен, като регионът не прави изключение от общата статистика за страната, според която 75 на сто от бизнеса алармира, че липсва работна ръка. Това каза в интервю за БТА областният управител инж. Маринчо Христов, който бе домакин на среща по повод предстоящото утвърждаване на държавния план-прием за учебната 2024/2025 г.

 

В срещата са участвали работодателски организации и представители на общините, Регионалното управление на образованието (РУО), учебни заведения, бюрото по труда. "Поканени бяха и представители на местния бизнес, които не дойдоха", посочи Христов.

 

По думите му след моментния спад през 2020 г., през следващите години тенденцията отново е към ръст на търсенето най-вече на тесни специалисти, а в по-малка степен - на административен и ръководен персонал. През 2023 г. сериозно нараства търсенето на общи и профилирани работници. "Навсякъде се наблюдава глад за кадри, но най-вече за машиностроителните предприятия - Завода за металорежещи машини (ЗММ), "Динамо", даде примери той. Работници се търсят в ресторантьорството, хотелиерството, където има голямо текучество. В строителството нямат квалифицирани кадри. Всеки втори е строител, но те на практика са самоуки, не са завършили строителен техникум, каза той.

 

Областният управител изрази надежда, че със съгласуването на подходящи мерки и текущите реформи в образователната система, учениците, обучаващи се в етапа на средното образование, ще излизат с нужните познания и квалификация, за да могат успешно да работят в бизнес сектора на местно ниво.

 

На въпрос къде се разминават нуждата на бизнеса и "производството" на кадри в училищата, които осъществяват всяка година план-прием и възпитаниците им завършват, той посочи трудовата миграция. "Нашата трудова миграция е насочена към чужбина, като завършилите, придобилите някакви трудови умения и ако не са сериозно обвързани със семейство с конкретния град, "бягат" навън, обясни Христов. По думите му примерът е и с ромските махали, "които някога бяха пълни с хора, а сега кварталите пустеят и хората ги няма".

 

Сред причините за трудовата миграция е по-високото заплащане в Западна Европа, посочи областният управител.

 

"Държавата в лицето на Министерството на образованието прави всичко възможно да бъде задоволена потребността на бизнеса от кадри", каза още Христов. Това става с програмите за дуално обучение, STEM - образованията. Самите профилирани гимназии дават възможност за допълнителни обучения на работници, които имат нужда от квалификация под формата на курсове, отделно Бюрото по труда организира такива курсове.

 

Областният управител потвърди, че в Сливен има работещи чужденци от Непал, които са заети в текстилната фабрика на Едоардо Миролио. По думите му и сливенският бизнес има интерес към внасянето на работници от чужбина. В разговор със собственици на производства, те са му споделили, че правят опити да автоматизират по-голямата част от работния процес, но имат нужда и от хора.

 

"Стандартът на живот в България, нивото на заплащане започва да се повишава, започва да доближава някакви европейски нива и следствие на това страната става привлекателна за хора от Третия свят, по-ниско платени", коментира той.

 

На проведената среща Кристияна Станкова-Добрева, началник на РУО-Сливен, е съобщила, че според Правилата за планиране и реализиране на държавния план-прием в VІІІ клас в неспециализираните профилирани и професионални гимназии, средните и обединените училища, разработени от МОН за учебната 2024/2025 година, са определени следните прогнозни целеви стойности за област Сливен: 65,7 на сто са местата за професионална подготовка, а за т.нар. STEM-профили ( наука, технологии, инженерство и математика) целевата стойност е 57,48 на сто от общия брой места в профилирани и професионални паралелки. Максималният брой паралелки в VІІІ клас за област Сливен, определени от Министерството на образованието и науката за следващата учебна година, е 54, което е с 6 по-малко от предходните три години. Към 09.01.2024 г. броят на седмокласниците в област Сливен е 1818.

 

В рамките на срещата се проведе дискусия относно връзката между училищата и бизнеса, потребностите на пазара на труда, проблемите и необходимите мерки за задържане и връщане на младите хора в област Сливен, демографската и икономическа ситуация в областта и отражението й върху образованието, валидирането на знания и др., съобщиха от областната администрация.

 

Директорите на училища изразиха готовност да работят в партньорство с бизнеса с цел подготовка на необходимите за тях специалисти.

 

Областният управител препоръча да се работи за засилване на връзката между бизнеса и образованието, за привличане на инвеститори, за предоставяне на необходимите знания и умения на младите хора, които ще ги направят конкурентоспособни на пазара на труда в бъдеще.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Областна администрация