» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Тринадесети Национален конкурс за изработване на театрални кукли обяви Регионалната библиотека в Сливен

12 January 2024 16:07, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 3 months ago, number of readings: 270
Снимка: Велина Василева, БТА

Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои обяви Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен, съобщиха от културната институция.

 

Конкурсът се прави за тринадесети път и през тази година ще бъде в рамките на XXVI Национален фестивал на детската книга – Сливен от 8 до10 май 2024 г.

 

Могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 16 години, разделени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 – 14 години, 15 – 16 години. Всеки участник има право да представи до две кукли с височина по-голяма от 35 см. Те трябва да да с обозначени на тях три имена, възраст (навършени години на участника), населено място, училище, клас, домашен адрес, телефон и електронна поща за контакти. Изпращат се на адрес: 8800 гр. Сливен, ул. “Никола Карев” № 1, Регионална библиотека “Сава Доброплодни”, за Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои, срок - до 30 март.

 

Компетентно жури ще оцени творбите. Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специална церемония в дните на фестивала. Куклите не се връщат. С тях ще бъде подредена изложба.

 

В миналогодишния конкурс на библиотеката със свои творби участваха над 270 деца на възраст от 7 до 16 години от специализирани школи и училища от цялата страна. Отличените творби биват излагани в Музея на театралната кукла в Регионалната библиотека. Той бе открит в рамките на двадесетото юбилейно издание на Националния фестивал на детската книга и е единствен в страната. Сред най-любимите литературни герои на участниците са Малкият принц, Баба Яга, герои от българските народни приказки, Пипи Дългото чорапче, Котаракът в чизми, принцеси и др.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Велина Василева, БТА