Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Комисията за противообществени прояви в Сливен отчете по – малко дела и повече дейности за превенция

16 януари 2024 13:37, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 месеца, брой четения: 169
комисия - 1

Осемдесет възпитателни дела за противозаконни деяния на подрастващи са образувани през 2023 година в Сливен. През същия период са осъществени 25 превантивни програми с участието на 1500 деца и младежи, а 6 400 са се включили в други превантивни събития, съобщиха от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Данните са от годишния отчет, който бе приет на заседание на комисията. „Възпитателните дела стават по – сложни, но през миналата година отчетохме спад в броя им от над 20% в сравнение с предходната. По наша инициатива в работата поставихме акцент и инвестирахме по-голям ресурс в превенцията. Смеем да твърдим, че занижения брой на делата е резултат от тези политики за превенция, които бяха насочени към децата от всички училища, в цялата община“, заяви секретарят на МКБППМН Лилия Радева.

 

Повечето от делата са образувани по сигнали на Районната прокуратура в Сливен

 

Девет от тях са образувани по сигнали на длъжностни лица, граждани и други прокуратури. Деянията, заради които децата стават обект на възпитателни мерки, варират от кражби, нанасяне на побой до подмяна на профили и разпространение на порнографско съдържание в интернет, проституция и др. Освен с тях, комисията работи и със семействата. Има случаи, в които се установява, че родителите провокират или толерират противообщественото поведение на подрастващите. Макар и рядко, се прилага крайната възпитателна мярка – настаняване в интернат.

 

На комисията сътрудничат 17 обществени възпитатели.

Това са специалисти с различна професионална квалификация – педагози, психолози, лекари, логопеди, социални работници, етопеди /специални педагози, обучени за работа с деца и младежи с поведенчески отклонения/ и др. Те са оказали квалифицирана помощ на 152-ма подрастващи, работата с 37 от тях продължава. В консултативния център на МКБППМН помощ са потърсили 224 деца и родители. Центърът няма почивен ден, а оказваната подкрепа е безплатна. „Работим със стотици деца, които не успяват да намерят себе си, да почувстват съпричастност към добро дело и позитивно занимание. Работим с отхвърлени и оставени настрани деца, за да не пречат на останалите“, каза още Радева. Ето защо по инициатива на комисията и с подкрепата на Общината са разработени превантивните програми. Те са отворени целогодишно, насочени са към всички деца в училището, съобразени са с профила на учебното заведение, възрастта, интересите и етноса на учениците. Отделно от това комисията организира отделни събития – превенция за здравословен начин на живот, полезно оползотворяване на свободното време, утвърждаване на толерантността и разбирателството между децата и др. „Изборът да се включат е на самите деца и ученици. Целта е да са далеч от лошите навици на улицата, да се чувстват пълноценни със своите занимания, да развиват уменията и талантите си“, уточниха от комисията.

 

С голяма популярност се ползват клубовете за хранене и здраве, на природолюбители, зелените класни стаи, „осиновяването“ на училищни пространства и тревни площи. В Сливен деца създадоха своя градина с билки, а в безспорен хит се превърна Клубът „Килерът на баба“. Благодарение на инициативата „Изкуство срещу вандализъм“ деца и семействата им украсиха с графити стената на река Асеновска до скейтплощадката. В някои училища популярност набират нови театрални състави. Масов интерес има към традиционния футболен турнир за ученици от малките населени места, както и към спортния турнир за Купата на кмета. Десетки деца и младежи се обучават безплатно в клубове по волейбол, баскетбол, лека атлетика, футбол. За изявените участници в превантивните дейности комисията организира лятна спортна академия за 90 ученици, включително и за деца със специални образователни потребности. През м.г. за първи път бяха връчени и училищни „Оскар“-и в една от сливенските гимназии. Получиха ги тези, които имат най-малко отсъствия, повишили са успеха си и са участвали редовно в училищната дейност.

 

Комисията работи в партньорство с училищата и семействата

 

През изминалата година комисията бе партньор в провеждането на тематични родителски срещи, свързани с употребата на психоактивни вещества и т.нар. „дигитален хероин“ – развиването на екранна зависимост, в резултат на пристрастяването на децата и младежите към електронните технологии. Експерти от МКБППМН се включиха и в родителски срещи по покана на директорите на училища в класове с рисково или проблемно поведение.

 

МКБППМН – Сливен е структура към Общината. Председател е ресорният зам. кмет Пепа Чиликова. В състава на комисията влизат уважавани професионалисти в образованието, медицината, психологията, педагогиката, социалните дейности, представители на институциите, работещи с деца.

Снимки

комисия - 2комисия - 3