» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител почете честването на 146 г. от освобождението на Сливен

17 January 2024 14:10, Gergana Georgieva
Emission of: District Sliven 5 months ago, number of readings: 133
Областен управител

С ритуал- поклонение, днес Сливен отбеляза 146-годишнината от Освобождението си от османско иго.

По традиция тържествената церемония се състоя на площад „17-ти януари“ в кв. „Клуцохор“.

Гост на тържествената церемония бе областният управител инж. Маринчо Христов, който поднесе цветя и се преклони пред монумента, издигнат на мястото, където през 1878 г. местното население посреща с цветя, хляб и сол руските освободители.

В памет на загиналите знайни и незнайни герои пожертвали живота си за свободата на града, свещеници от храм „ Свети Николай Чудотворец“ отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен.

Цветя бяха поднесени още от името на Сливенска митрополия, от народните представители от Сливенски избирателен район, от кмета Стефан Радев,от ръководители и представители на държавни и общински структури, общински съветници, Центъра за подготовка на специалисти, граждански сдружения, патриотични организации, много ученици и жители на Сливен.

Ритуалът приключи със зрелищна военноисторическа възстановка на събитията около освобождението на града, пресъздадена от Регионален клуб “Хаджи Димитър“ и оръжеен залп, които повдигнаха духа на всички присъстващи.

 

По исторически данни, принос в Освобождението на Сливен от османско владичество имат 185 опълченци, войводи, и много доброволци, а на самото посрещане на армията-освободител, макар полусляп и болен е присъствал и самият Добри Чинтулов.

 

 

Photos

Областен управител поднесе цветя пред мемориалазаупокойна молитва на 17-ти януариПочит към датата 17-ти януариВъзстановка на 17-ти януариВъзстановка на 17-ти януариВъзстановка на 17-ти януариВъзстановка на 17-ти януари