Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Евродепутатите обсъждат срещите на върха на ЕС и ситуацията в Унгария

17 януари 2024 14:45, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 113
European Parliament

В сряда сутринта евродепутатите обсъдиха Европейския съвет през декември, предстоящата специална среща на върха на 1 февруари и оцениха ситуацията в Унгария.

 

От името на белгийското председателство на Съвета на ЕС министърът на външните работи Хаджа Лахбиб каза, че се надява 27-те държави-членки да постигнат споразумение на 1 февруари за реформата на дългосрочния бюджет на ЕС, което да служи като основа за преговори с парламента. Що се отнася до Унгария, тя каза, че председателството ще продължи да работи по текущата процедура по член 7, параграф 1 и обяви, че ново изслушване с Унгария ще се проведе през юни. Тя подчерта, че оценката на изпълнението на реформите от унгарските власти – за да се даде възможност за размразяване на фондовете на ЕС – е задача на Комисията. „Надяваме се, че диалогът между Унгария и Комисията ще даде резултат“, каза Лахбиб.

 

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен подчерта решаващата роля на ЕС в управлението на света „в епоха на конфронтация и конфликти, на фрагментация и страх“. Тя посочи важните решения, взети от ЕС, като новия пакт за миграцията и убежището и започването на преговори за присъединяване с Украйна, като похвали последната за нейните бързи и всеобхватни демократични реформи. Тя подчерта ангажимента на ЕС към амбициозна политика на разширяване, като планира ЕС от над 30 държави-членки. Тя също така подчерта необходимостта от преразглеждане на бюджета на ЕС, за да се гарантира продължителна значителна и устойчива подкрепа за Украйна. Говорейки за ситуацията в Унгария, президентът фон дер Лайен защити неотдавнашното решение на Комисията да освободи част от задържаните средства на ЕС. Това решение дойде след предприетите от Унгария съдебни реформи в отговор на няколко препоръки на ЕС, обясни тя, като добави, че около 20 милиарда евро остават замразени.

 

Няколко евродепутати похвалиха историческите решения на Европейския съвет за разширяването на ЕС, като например започването на преговори за присъединяване с Украйна, но бяха разочаровани от неуспеха да се споразумеят за дългосрочния преглед на бюджета на ЕС и допълнителната подкрепа за Украйна. Те казаха, че Европейският съвет трябва да представи и да бъде готов да разгледа всички възможни варианти, намеквайки за възможността за засилено сътрудничество или напредък с процедурата по член 7 за отнемане на правата на глас на Унгария.

 

Много евродепутати призоваха лидерите на ЕС да не се поддават на изнудването на Унгария, да предоставят допълнителна информация относно деблокирането от страна на Комисията на елементи от финансирането на ЕС, които бяха замразени поради механизма за върховенство на закона, и да отговорят на исканията на Парламента по член 7. Евродепутатите обаче също така подчертаха необходимостта от поддържане на открита комуникация с Унгария и изслушване на нейните опасения.

 

Някои оратори също искаха възраждане на идеята за Европейски съюз за отбрана, за да сме готови да се изправим срещу Путин. Други повдигнаха необходимостта от избягване на мерките за икономии и предоставяне на повече средства от ЕС за социални и екологични каузи.

 

Можете да гледате пълния дебат тук