Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител почете 89-та годишнина от рождението на Дамян Дамянов

18 януари 2024 15:25, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 3 месеца, брой четения: 102
Областен управител поднася цветя пред паметната плоча на Дамян Дамянов

С тържествено поднасяне на цветя пред паметната плоча на Дамян Дамянов започна честването на 89-та годишнина от рождението му и патронния празник на Профилирана хуманитарна гимназия Сливен.

Областният управител взе участие в церемонията, на която присъстваха още заместник-кметът на Община Сливен Пепа Чиликова, директорът на гимназията Диана Костадинова, учители и ученици. Поклонението се състоя в двора на къщата, където творецът е живял от 1935 до 1953г.

Специален гост на честванията по традиция бе и съпругата на поета г-жа Надежда Захариева.

След поклонението пред мемориалната плоча на незабравимия поет, областният управител гостува и на празничната програма в ДТ “Стефан Киров“, която бе уважена и от началникът на РУО г-жа Кристиана Добрева-Станкова.

 

Поздравителен адрес от Маринчо Христов бе изчетен от водещите на програмата.

„Поезията на именития лирик издава една ранима и същевременно толкова силна душа, която от своето превъплъщение в земния си образ тръгва по света, за да го обича. Сигурен съм, че ако днес, поетът можеше да види всички събрали се да почетат годишнината от рождението му, щеше да е щастлив, че и света го обича и няма да го забрави!“ пише областният управител в обръщението си към ръководството на гимназията и всички ученици и гости на нейния патронен празник.

Честването продължи с провеждане на рецитаторския конкурс „Магията на Дамяновото слово“, в който участие взеха деца от различни възрастови групи от различни училища, след което г-жа Надежда Захариева награди победителите в конкурсите, посветени на годишнината от рождението на поета.

 

Дамян Дамянов е роден на 18.01.1935 г в Сливен и умира на 06.06. 1999 г в София. Той е автор на редица стихосбирки, поеми, романи и други литературни произведения.

Въпреки вроденото му тежко здравословно състояние, до края на дните си той не спира да обича живота, да твори и да общува, неизменно подкрепян от своята съпруга. Неговите незабравими стихове го правят един от най-обичаните български лирици.

От годината на неговата кончина Профилирана хуманитарна гимназия носи и неговото име.

 

Снимки

почит към Дамян Дамяновпочит към Дамян Дамяновпочит към Дамян ДамяновОбластен управителНадежда Захариева- съпруга на Дамян ДамяновРецитал на стохове на Дамян Дамянов