Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В Котел отбелязаха Бабинден по стар стил

23 януари 2024 09:30, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 261
В Котел отбелязаха Бабинден по стар стил

Днес отбелязваме Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден – (по стар стил празникът е на 21 януари, по нов – на 8 януари). Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“.

 

Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

 

Празникът беше отбелязан в селата Медвен, Мокрен, Пъдарево, Нейково, Жеравна, Градец, Орлово, Кипилово, Филаретово и Стрелци, където осен почит към „бабувалите“ възрастни жени бяха организирани и кулинарни представяния. Довечера, в село Тича по случай Бабинден, Народно читалище „Просвета-1870″ ще проведе конкурс. На него ще бъде обявена носителката на титлата Мисис Баба в селото.

 

Кметът на Котел с поздрав по случай Бабинден

Уважаеми лекари, акушери и медицински специалисти,

 

Поздравявам Ви най-сърдечно с вашия професионален празник – Денят на родилната помощ, на който всички ние засвидетелстваме почитта и уважението си към вашия труд и професионализъм!

 

От името на жителите на община Котел и от свое име изказвам признание за труда ви и за грижите, които полагате за успешното осъществяване на най-съкровения за всяко семейство миг – раждането на дете. Пожелавам ви весел празник, удовлетворение и повече щастливи мигове! Бъдете здрави и продължавайте да бъдете все така всеотдайни в работата си. Нека се раждат повече здрави деца!

 

Уважаеми жени и баби,

 

Нека бодрият дух, трудолюбието и енергичността бъдат неразделна част от вашата същност. Радвайте се на хубавите моменти от живота, на децата, внуците и правнуците си. Пожелавам Ви здраве, щастие и дълголетие.

 

Честит празник, честит Бабинден!

 

Община Котел още веднъж поздравя всички празнуващи днес и им пожелава да бъдат преди всичко здрави и да се радват на хубавите моменти от живота!

Община Котел

Снимки

В Котел отбелязаха Бабинден по стар стилВ Котел отбелязаха Бабинден по стар стилВ Котел отбелязаха Бабинден по стар стилВ Котел отбелязаха Бабинден по стар стилВ Котел отбелязаха Бабинден по стар стилВ Котел отбелязаха Бабинден по стар стилВ Котел отбелязаха Бабинден по стар стилВ Котел отбелязаха Бабинден по стар стилВ Котел отбелязаха Бабинден по стар стилВ Котел отбелязаха Бабинден по стар стилВ Котел отбелязаха Бабинден по стар стилВ Котел отбелязаха Бабинден по стар стил