Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

След въпрос на Стела Николова: През първото тримесечие на 2024 г. Тръгват обществените поръчки за реконструкцията на ж.п. гара Нова Загора

23 януари 2024 14:36, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 247
pixabay.com

През март 2024 г. предстои да бъдат публикувани обществени поръчки за реконструкция на ж.п. гара Нова Загора. При успешно завършване на процедурата следва дейностите по реконструкция да приключат до края на 2025-та г. Това става ясно от отговор на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на зададен въпрос от варненския народен представител Стела Николова от “Продължаваме Промяната - Демократична България”.

 

По темата с гаров комплекс Нова Загора от дълго време работи общинският съветник от “Продължаваме промяната - Демократична България” Кремена Петрова. Петрова споделя притесненията си, че сградата е държавна собственост и е предоставена за стопанисване на национална компания "Железопътна инфраструктура". От десетилетия за сградата не са полагани грижи и тя я е оставена в това състояние.

 

През 2022 г. със Заповед на министъра на културата сградата е обявена за паметник на културата от местно значение. Притеснителното е, че във връзка с дейностите по проекта, по зидовете на сградата има разрушения, които са направени с цел да се извади техника от гарата. Това притеснява жителите на Нова Загора, тъй като проточването и отлагането на обществените поръчки може да доведе до допълнително влошаване на състоянието на сградата.

 

"В писмото на министъра на транспорта и съобщенията не става ясно дали има средства за реконструкцията на тази сграда. Срокът отново се удължава. А хората, които пътуват не могат да бъдат улеснени. През зимата гарата не предлага нужните условия на чакащите пътници. Надяваме се, че този път сроковете ще бъдат спазени, тъй като от десетилетия пътниците, които ползват железопътен транспорт от и до Нова Загора нямат предоставени дори елементарни условия”, допълва тя.

“Продължаваме промяната - Демократична България”