Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител: Токът в Надежда спира, защото системата не издържа на натоварването

23 януари 2024 18:13, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 3 месеца, брой четения: 155
Областен управител на област Сливен

Днес в Областна администрация Сливен, по инициатива на областния управител се проведе поредна среща между жители на квартал „Надежда“ и представители на ЕВН България, на която присъстваха и представители на ОД на МВР-Сливен.

Поводът и бе организираният на 22 януари(понеделник) протест пред сградата на енергодружеството и опасенията на гражданите от квартала, че то умишлено ги оставя без електрозахранване.

„Проблемът със спирането на тока в квартала не е такъв, какъвто жителите му си мислят, че е!

Токът в „Надежда“ спира, защото системата не издържа на натоварването! Всички сме наясно, че кварталът е пренаселен и броят на живущите там не спира да се увеличава, с което се увеличава и потреблението на електроенергия.“

С тези думи инж. Маринчо Христов се обърна към жителите на ромския квартал и акцентира върху реалната ситуация, в която се намира той в момента, извършването на незаконно строителство на негова територия, нерегламентирани продажби на ел. енергия между жителите му, както и нелегалното прикачване към електрическата мрежа. В тази насока той напомни на всички, че като граждани, освен права имат и задължения в спазването на нормативните актове и законовите разпоредби.

„ Като представител на Областна администрация и правителството на Република България аз имам ангажимент, в нашата област хората да са задоволени с електричество и с вода, за да живеят спокойно!“ заяви още той.

Ръководителят на КЕЦ –Сливен Ангел Стратиев разясни причините, поради които най-големият квартал на територията на града остава без захранване. Той за пореден път увери присъстващите, че причината за честите спирания е свръхнатоварването и изключването на комутационната апаратура, която защитава цялостно съоръженията и мрежите.

Той информира гражданите, че от утре стартира голям проект на ЕВН на стойност над 500 000 лева, който включва цялостната подмяна на кабелни линии за ниско напрежение и подмяна на електрически табла, което ще увеличи преносната възможност.

До цялостното завършване на първия етап на проекта до края на месец март, т.г., ЕВН ще постави и мобилно съоръжение -БКПТ, което ще осигурява паралелно електрозахранване до изграждането и на два нови трафопоста, за което Община Сливен е осигурила необходимия терен.

Ръководителят на КЕЦ-Сливен апелира за разбиране и търпение от страна на жителите по време на монтажните дейности, заради които на територията на квартала отново ще има спирания на тока, а те от своя страна сигнализираха за плиткото поставяне на старите електрически кабели в земята, което ги превръща в потенциална заплаха за живота и здравето на хората.

В хода на срещата, бяха зададени и разисквани още въпроси, сред които бяха завишените сметки за ток и възможностите за заявяване на втора партида за електричество.

Областният управител апелира, участниците в срещата да информират своите съграждани от „Надежда“ за старта на мащабния проект, за да няма опити за саботажи или други компрометиращи действия от тяхна страна, които да забавят неговото изпълнение.

Представителите на ОД на МВР Сливен също апелираха за спазване на обществения ред и закони.

Жителите на ромския квартал насочиха вниманието на областния управител и към проблема с узаконяването на имоти, като успоредно с това поискаха от него съдействие за среща и с управителя на ВиК-Сливен , относно друг нараснал с годините проблем касаещ водоснабдяването на квартала.

Срещата приключи с изказана благодарност от страна на инж. Маринчо Христов за конструктивния диалог и добрият тон по време на дискусията и с уверението , че при възникване на спонтанни протести и недоволство от страна на гражданите ще се търси максимално бързо разрешаване на проблема в рамките на допустимото от закона.

 

 

 

Снимки

срещата днесГраждани от :Надежда"