Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

За десети път ще се състои походът "По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа"

26 януари 2024 12:54, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 240
За десети път ще се състои походът "По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа"

За десети път ще се състои походът "По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа". Това съобщиха от областната администрация в Сливен, където се състоя среща между областния управител инж. Маринчо Христов и инициатора на похода Христо Батинков.

 

Каузата му е да се почете паметта не само на двамата воеводи, но и на всички техни съратници, загинали в битките за свободата на Отечеството.

 

На 16 и 17 юли участниците в похода ще посетят местата, през които са преминали въстаниците. Тридневният поход ще продължи с поклонение на връх Бузлуджа, считан от някои учени за лобното място на Хаджи Димитър. Финалът на събитието ще бъде поставен в местността Агликина поляна, известна като сборен пункт на хайдутите.

 

Организаторът на тридневното преклонение се надява на интерес от страна на гражданите. Възрастовата група на желаещите да тръгнат постъпките на двамата войводи е от 5 до над 80-годишна възраст.

 

Областният управител подкрепи популяризирането на тази проява, като се надява тази година в нея да се включат рекорден брой участници.

 

По думите на Батинков в предишни издания на похода са участвали гости от Нидерландия, Полша, Австрия, Грузия, САЩ и Турция.

 

Поход "Последният път на Хаджи Димитър" организира и Община Брезово.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Велина Василева, БТА