Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев ще участва в срещата на върха на В40 в Тирана

29 януари 2024 08:00, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 2 месеца, брой четения: 189
Стефан Радев

Кметът на Сливен Стефан Радев ще вземе участие в срещата на върха на мрежата на Балканските градове В40, която ще се проведе на 29 и 30 януари в Тирана. Поканата е отправена от Ерион Велиай – кмет на албанската столица, която е домакин на третото годишно събрание и поема председателството на мрежата за 2024 година.

По време на престижния форум ще се дискутира темата „Изграждане на градска устойчивост и реагиране на кризи“. Ще бъде представена платформа с общите градски предизвикателства пред Балканите в момента. Те включват въпроси, свързани със заплахи за околната среда, бърза урбанизация, адаптиране на технологичния напредък, местни икономически предизвикателства и бежанската криза. Целта е градовете да се сближат чрез мрежата и да намират потенциални съвместни решения за належащи проблеми.

Създадената през 2021 г. по инициатива на кмета на Голямата Истанбулска община Екрем Имамоглу организация, обединява градове от 11 държави. Същата година Сливен беше сред първите девет града от страната ни, включително и столицата, които станаха част от семейството на В40.

Амбицията на Мрежата на балканските градове е да развива местната демокрация като опора за стабилността на Балканите и в Европа. Обединението поставя акцент върху усилията на властите, които са най-близко до хората, за позитивни промени и устойчивост, за партньорство в икономиката и културата. Едновременно с това приоритет в работата й са глобални проблеми като измененията на климата, дигиталната трансформация и др. Председателството на В40 е ротационно, за срок от една година.