Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Археолози от РИМ - Сливен поставиха информационна табела в с. Глуфишево

26 януари 2024 15:31, Фанина Пенева (РИМ - Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 3 месеца, брой четения: 275
Снимка 1

Днес колегите от Регионален исторически музей - Сливен Теодора Недялкова, Петър Петров и Чавдар Тодоров, със съдействието на г-н Георги Кънев - кмет на с. Глуфишево, поставиха информационна табела за новорегистрираните археологически обекти в землището на селото.

В края на изминалата 2023 г. екип археолози от РИМ - Сливен, Нов Български Университет, млади учени от Чикагския университет (САЩ) и доброволци от Германия за втора година проведоха заедно археологически обходи в долината на р. Тунджа в община Сливен и по-конкретно в землището на селото.

Проектът, финансиран от Министерството на културата, цели да се проучи землището на с. Глуфишево, чрез регистриране на находки, които се виждат по повърхността на земята, за да се получи информация за разположението и датата на археологическите обекти.

В археологическата наука Глуфишево е известно с укреплението от късната античност и средновековието, което е разположено на височината над съвременното село. Извършените проучвания допринесоха за разкриването на неизвестни досега археологически обекти.

Снимки

Снимка 2Снимка 3