» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Археолози от РИМ - Сливен поставиха информационна табела в с. Глуфишево

26 January 2024 15:31, Fanina Peneva
Emission of: Reg.Hist.Museum-Sliven 4 months ago, number of readings: 308
Снимка 1

Днес колегите от Регионален исторически музей - Сливен Теодора Недялкова, Петър Петров и Чавдар Тодоров, със съдействието на г-н Георги Кънев - кмет на с. Глуфишево, поставиха информационна табела за новорегистрираните археологически обекти в землището на селото.

В края на изминалата 2023 г. екип археолози от РИМ - Сливен, Нов Български Университет, млади учени от Чикагския университет (САЩ) и доброволци от Германия за втора година проведоха заедно археологически обходи в долината на р. Тунджа в община Сливен и по-конкретно в землището на селото.

Проектът, финансиран от Министерството на културата, цели да се проучи землището на с. Глуфишево, чрез регистриране на находки, които се виждат по повърхността на земята, за да се получи информация за разположението и датата на археологическите обекти.

В археологическата наука Глуфишево е известно с укреплението от късната античност и средновековието, което е разположено на височината над съвременното село. Извършените проучвания допринесоха за разкриването на неизвестни досега археологически обекти.

Photos

Снимка 2Снимка 3