Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Генералният консул на Република Турция бе гост на областния управител на област Сливен

30 януари 2024 08:42, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 5 месеца, брой четения: 232
Генералният консул Толга Оркун и областния управител Маринчо Христов

Генералният консул на Република Турция в Бургас г-н Толга Оркун се срещна вчера с областния управител на област Сливен инж. Маринчо Христов.

На срещата присъства и аташето по социалните въпроси в генералното консулство г-н Мехмет Унган.

В разговора си с г-н Оркун областният управител благодари за добрите взаимоотношения, които двете страни развиват и подчерта, че те са от изключително значение не само заради доброто съседство, но и за позицията им, като съюзници в НАТО.

„България е една от държавите-членки на Европейския съюз, която последователно подкрепя европейския път на Турция“ заяви Маринчо Христов.

Той подчерта още, че нашата съседка е един от водещите външноикономически и търговски партньори на България и най-предпочитаната дестинация за българските туристи, заради доброто съотношение между цена и предлагано качество.

Г-н Христов изрази надежда, че Сливенска област също ще може да развие своя туристически потенциал базиран на благоприятния ѝ климат, забележителните природни дадености и богатата ѝ история.

Акцент в разговора между областния управител и генералния консул бе обсъждането на възможностите за сътрудничество в областта на образованието, културата и бизнеса, като турският дипломат изтъкна, че ще работи активно за развитието на добро икономическо и търговско партньорство. В тази връзка г-н Оркун сподели, че ще търси пътища за обмен на опит и за повишаване на професионалната квалификация на българските граждани посредством взаимодействие между български и турски занаятчийски камари и организации.

В разговора двете страни се съгласиха още, че от полза за България и Турция ще бъде и активния културен обмен, посредством организиране на събития популяризиращи фолклора и традициите на двете страни, което ще увеличи интереса и броят на посещенията в съответните региони.

В края на работната среща бяха разменени символични подаръци, в знак на добра воля и ползотворните партньорски взаимоотношения между двете държави, сега и за в бъдеще.

Толга Оркун е дипломат с 26 годишен опит. Бил е посланик, заместник секретар в посолството в Атина, генералното консулство в Басра и генералното консулство в Амстердам.

От 15 август 2023 г. е назначен като генерален консул на Турция в Бургас.

 

 

Снимки

среща с турския консул