Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседава Областния оперативен щаб за борба с грипа и ОРЗ

30 януари 2024 14:35, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 3 месеца, брой четения: 197
Заседава Областния щаб за борба с грипа

Днес Областния оперативен щаб за борба с грипа и ОРЗ проведе заседание във връзка с повишената заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания/ОРЗ/ на територията на Област Сливен, на което присъства и областният управител инж. Маринчо Христов.

 

Директорът на РЗИ – Сливен д-р Николина Иванова представи информация, според която в област Сливен през периода 22-28 януари 2024 г. заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е 188,99 на 10 000 души, което е в обхвата на предепидемичните стойности.

 

Д-р Даниела Калева - директор на Дирекция „Надзор на заразните болести" при РЗИ съобщи, че общият брой на учениците, които в този момент отсъстват от училище е между 6 и 10 %, като причината за отсъствието на голяма част от тях е желанието и възможността на родителите да ги отглеждат вкъщи, с цел ограничаване на контактите им с други деца.

 

Според данните на Районната здравна инспекция най-уязвимите възрастови групи са от 0 до 4 години и от 5 до 14г., поради което през последните седмици в детските градини и учебните заведения се осъществява стриктен филтър, чрез който ежедневно се проследява здравословното състояние на всяко дете.

 

Медицинските специалисти от лечебните заведения също не докладват за пациенти с тежки усложнения вследствие на грип или други ОРЗ, както и за оказан натиск върху здравната система.

 

На този етап Областния оперативен щаб констатира, че няма основание на територията на областта да бъде обявена грипна епидемия, но мониторингът и проследяването на болните ще продължава.

 

В началото на следващата седмица ще бъде проведено още едно заседание, за да се прецени отново конкретната ситуация в областта.