Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Между 6 и 10 % от учениците в област Сливен отсъстват от училище

31 януари 2024 08:53, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 282
Между 6 и 10 % от учениците в област Сливен отсъстват от училище

Между 6 и 10 % от учениците в област Сливен отсъстват от училище. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация, след заседание на Областния оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания (ОРЗ).

 

Причината за отсъствието на голяма част от учениците е желанието и възможността на родителите да ги отглеждат вкъщи с цел ограничаване на контактите им с други деца, посочи д-р Даниела Калева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести" при РЗИ.

 

Както БТА съобщи, в област Сливен през периода 22-28 януари 2024 г. заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е 188,99 на 10 000 души, което е в обхвата на предепидемичните стойности.

 

Според данните на Районната здравна инспекция най-уязвимите възрастови групи са от 0 до 4 години и от 5 до 14г., поради което през последните седмици в детските градини и учебните заведения се осъществява стриктен филтър, чрез който ежедневно се проследява здравословното състояние на всяко дете.

 

Медицинските специалисти от лечебните заведения също не докладват за пациенти с тежки усложнения вследствие на грип или други ОРЗ, както и за оказан натиск върху здравната система.

 

На този етап Областният оперативен щаб констатира, че няма основание на територията на областта да бъде обявена грипна епидемия, но мониторингът и проследяването на болните ще продължава.

 

В началото на следващата седмица ще бъде проведено още едно заседание, за да се прецени отново конкретната ситуация в областта.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: БТА (архив)