Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Премиерът ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 1 февруари

01 февруари 2024 09:30, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 215

Министър-председателят акад. Николай Денков ще вземе участие в извънредното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 1 февруари 2024 г. в Брюксел. На него трябва да се преразгледа и подсили дългосрочният бюджет на Европейския съюз за периода 2021 – 2027 г. Това се налага заради войната на Русия срещу Украйна, последиците от пандемията и нарастващите лихвени проценти.

Лидерите от ЕС ще обсъдят създаването на Механизъм за Украйна с бюджет от 50 милиарда евро, както и създаването на платформата за стратегически технологии за Европа (STEP), която има за цел повишаването на конкурентоспособността на Съюза.

В Брюксел българският премиер ще проведе и срещи с канцлера на Германия Олаф Шолц и министър-председателя на Финландия Петери Орпо. Очаква се основни теми на разговорите да бъдат присъединяването на България към еврозоната и вдигането на сухопътните шенгенски граници, както и стратегическите приоритети пред Европейския съюз в контекста на новите геополитически и икономически предизвикателства.