» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Правителството с конкретни предложения към земеделските производители

05 February 2024 09:26, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 2 months ago, number of readings: 165
Правителството с конкретни предложения към земеделските производители

Със 150 млн. лв. държавата ще подкрепи производителите на месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза и лозя. Средствата ще бъдат отпуснати в срок до 30 юни, до когато е удължена на европейско ниво помощта, свързана с войната в Украйна. За целта ще бъдат преструктурирани средства от бюджета на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд „Земеделие“. Това обяви министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти след среща с представители на браншови организации на земеделски производители. В разговора в Министерския съвет участваха също министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, заместник-министри от ведомството и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.

Зърнопроизводителите, които са били на загуба през 2023 г., правителството също предлага да бъдат подпомогнати. Загубите ще бъдат доказвани чрез годишните декларациите, които следва да се подадат в НАП до края на месец февруари. Необходимите средства са осигурени от бюджета на земеделското министерство и няма да са за сметка на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони. Акад. Денков напомни също, че има възможности и за нисколихвени заеми - на стойност 30 милиона в бюджета на ДФ „Земеделие“.

По отношение на промените в законодателството, касаещо сектора, продължава съвместната работа на ресорното министерство с производителите. От бранша настояват подготовката на промените в законодателството да бъде ускорена, защото тези промени се очакват от много години.