Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

"Възраждане" организира протест пред Конституциония съд във връзка с референдума за запазване на българския лев

07 февруари 2024 09:19, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 356
"Възраждане" организира протест пред Конституциония съд във връзка с референдума за запазване на българския лев

Партия "Възраждане" организира протест пред Конституциония съд в четвъртък, 8 февруари, във връзка с референдума за запазване на българския лев. Това съобщи в Националния пресклуб на БТА в Сливен народният представител от партията Климент Шопов.

 

Той припомни, че са били внесени повече от 400 хиляди подписа, което, според закона, задължава Народното събрание да проведе референдум. "Управляващото мнозинство гласува "против", а ние обжалвахме в Конституционния съд, допълни Шопов. Съдилището няма краен срок, в който да се произнесе, но практиката показва, че това става в рамките на до три месеца. Жалбата е внесена през юли, м.г., но досега съдът не се е произнесъл и имаме информация, че конституционните съдии ще гласуват против провеждането на референдума, което е меко казана скандално, заяви Шопов.

 

Депутатът добави, че след консултации с конституционалисти са стигнали до извод, че няма проблем с така поставения въпрос "Съгласни ли сте българският лев да остане единствената национална валута до 2043 година?". Народни представители са изтъкнали, че не може да се прави референдум за вече договорени казуси. "Няма договорена дата за приемане на еврото, тъй че не подлагаме на референдум нещо вече договорено", каза Климент Шопов.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Велина Василева, БТА