Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стефан Радев: Защитихме проекти за над 65 млн. лева, започваме новия програмен период със силен старт

08 февруари 2024 14:30, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 месеца, брой четения: 155
Стеффан Радев

Политиките за сближаване в Европейския съюз, европейските фондове и програми са важни инструменти, които ни позволяват да подобрим качеството на живот, заяви кметът на община Сливен Стефан Радев пред участниците в конференция по проекта на БТА „Европа на Балканите: Общо бъдеще“. На събитието той представи постигнатите резултати в периода 2014 – 2020 година, както и готовността на Общината за новия програмен период до 2027 година.

Равносметката по данни на информационната система ИСУН изглежда така: в предходния период общината е защитила проекти по различни оперативни програми на стойност над 65 млн. лева. Сред по-големите проекти Радев посочи доставката на новите автобуси, тролейбуси и електробуси за градския транспорт, разширяването на веломрежата, благоустрояването на детски и спортни площадки в кв. „Дружба“, „Република“, „Сини камъни“ и „Българка“ и създаването на новия парк „Асеновец“. Наред с това – разкриването на нови Центрове за пострадали от домашно насилие, за бездомни лица, за хора с психически разстройства и за хора с умствена изостаналост, за което бяха построени и напълно оборудвани нови сгради, както и извършените основни ремонти на четири детски градини. „На финала сме и на един от най-големите ни проекти – интегрираният проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура, чрез който възстановяваме и основно ремонтираме къщите – музеи на Хаджи Димитър, Добри Чинтулов, Сливенския бит и Първата текстилна фабрика на Балканите, построена от Добри Желязков. Тази година ще отбележим 190 години от създаването на тази фабрика. Извършва се и ремонт на лифта, приключи и ремонтът на крепостта „Туида“, подчерта кметът Радев. Сливен продължава да изпълнява и един от най-големите в страната проекти за осигуряване на топъл обяд през работните дни за 1400 души в 43 населени места.

„Това, разбира се, са само част от всички дейности, които успяхме да изпълним с подкрепата и на други програми и източници. Паралелно с това се подготвихме и за новия програмен период, който реално започна през 2023 година. Отделихме много време за комуникиране на Плана за интегрирано развитие на общината, постарахме се да съберем много информация и да получим обратна връзка от потенциални партньори и граждани по отношение на това какви обекти да бъдат включени в този план“, каза Радев. По Програма „Развитие на регионите“ е подадена Концепция за интегрирани териториални инвестиции на община Сливен, където партньори са съседни общини, училища и нестопански организации. Сливен е партньор и в 6 концепции на Бургас, Ямбол и Нова Загора, образователни институции и неправителствени организации.

„Определено през този програмен период се тръгва по различен начин като структура на инвестициите. За нас е сериозен успех фактът, че можахме да включим всички населени места от общината в партньорства със съседни общини. Дългото инвестиране в добросъседските отношения с общините около нас дава резултат и възможност да защитим в максимална степен интересите на хората“, коментира още Стефан Радев по отношение на Програмата за развитие на селските райони. За първи път жителите и бизнесът в сливенските села ще имат достъп до пълния размер на финансовия ресурс на тази програма.

Към момента вече са одобрени първите проекти по Националния план за възстановяване и устойчивост: от 81 проектни предложения, подготвени с административната и финансова подкрепа на общината, 16 са одобрени и тези жилищни сгради ще бъдат санирани по националната програма. Останалите блокове, без един, са в резервен списък. Зелена светлина получи и проектът за енергийна ефективност и обновяване на зала „Сирак Скитник“. Финансиране очаква мащабният проект за основен ремонт и пристрояване в Дома за стари хора, който и сега е сред най-търсените социални услуги. Сред приоритетите е изграждането на индустриалния парк в Сливен, очаква се оценката за одобрение на проекта. „Така че започваме новата година с много силен старт, с подготвени документи – стратегии, концепции и вече одобрени проекти и такива, които чакат финансиране“, обобщи Стефан Радев. Той допълни, че досега община Сливен не е попадала сред общините с достъп до програмите за трансгранично сътрудничество. Но с териториалните партньорства това вече може да става. „Надяваме се, че като създаваме партньорства с нашите съседи на Балканите, това ще дава резултат“, заяви още кметът Радев, който преди дни се завърна от форум в Тирана, а утре представител на общината ще участва в голям икономически форум за гръцки инвеститори в Солун.

Местната конференция се състоя в Националния пресклуб на БТА в Сливен. Зам.кметът Стоян Марков представи подробности за Интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура, включително за създаването на Туристически информационен център в Общината и на дигитална карта на забележителностите. В конференцията участваха още Митка Крълева и Мария Паспалджиева, началници на отделите „Общинско развитие, проекти и програми“ и „Международно сътрудничество и инвестиции“.

Снимки

пресконференция бтапресконференция бтапресконференция бтаСтоян Марков