Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Седмица, посветена на любовта, в Регионална библиотека ”Сава Доброплодни” – Сливен

09 февруари 2024 13:33, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 279
РБ „Сава Доброплодни“

От 12 до 16 февруари 2024г., за единадесета поредна година, в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен ще се проведе Седмица на любовта, посветена на празника на влюбените - Св. Валентин, един от най-обичаните от младите хора, а и от всички влюбени празник.

Какво е любовта? Любовта е вълнение, вдъхновение, възторг, възраждане... В състояние е да промени коренно света ни. Тя е магията, която ни прави щастливи. Човек се среща с различните лица на любовта през целия си живот и така написва своята любовна история, чрез която доказва, че е живял истински и не е пропуснал незабелязано покрай себе си най-възвишеното и най-чистото чувство.

И тази година на това прекрасно чувство са посветени редица инициативи организирани от РБ ”Сава Доброплодни”. Замислени като провокация за осмисляне на празника „Св. Валентин“, който се счита за привнесен в България, проявите, включени в програмата, целят да предизвикат интереса на все повече млади хора и желанието им да се запознаят с любопитни факти за празника от 14 век до наши дни; да се запознаят с топ класации на най-четените „вечни“ романи на български и световноизвестни творци посветени на най-великото чувство; да се насладят на шедьоври на изобразителното изкуство и на музиката вдъхновени от любовта; да проследят историята на един от станалите задължителни атрибути на празника – картичките „валентинки“ - от уникална колекция на експонати от 19 и 20 век; да споделят защо обичат празника и какво е за тях любовта, да се опитат да дадат обяснение за уникалното изпепеляващо, но и съграждащо чувство, съчетаващо копнеж, емоция, отдаденост, което просто идва и преобръща целия ти свят.

Програмата на Седмицата на любовта включва: презентации „На крилете на любовта с най-популярните любовни романи и филми, музикални хитове и шедьоври на изобразителното изкуство“; презентации „История на празника „Св. Валентин“ и традициите за отбелязването му по света“, както и представяне на топ класации на най-добрите тийнейджърски романи посветени на любовта; представяне на книгата на Катя Кузмова-Зографова „Световете на Яворов – неговите любови, каузи, стихове, страсти и загадки“; художествено-документална изложба „С любов за теб! – картички „валентинки“ и оригинални пожелания от миналото и днес“, с 50 оригинални експоната из фондовете на ИМ - Горна Оряховица и съвременни ръчно изработени картички. За учениците е подготвена и анкета „Какво е любов?” и томбола с любовни стихове.

В световната поетична съкровищница най-хубавите стихотворения са посветени на нея - на любовта - голямата, възможната, невъзможната, красивата, старата, първата, мечтаната, несбъднатата, но незабравена и вдъхновяваща. Като вълнуващ завършек на Седмицата на любовта на 16 февруари от 17:00ч. за почитателите на поезията ще се състои литературна вечер „Поетесите на Сливен за любовта“. Ще прозвучат стихове посветени на най-великото и възвишено чувство на над 15 сливенски поетеси.

На 14 февруари всеки посетител на библиотеката ще получи като дар свитък с прекрасно стихотворение посветено на любовта.

Груповите посещения ще се извършват по предварително уточнен график.