Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Качеството на висшето образование обсъдиха премиерът акад. Денков и представители на НПСС у нас

12 февруари 2024 16:16, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 230
Качеството на висшето образование обсъдиха премиерът акад. Денков и представители на НПСС у нас

Връзката между качеството на висшето образование, финансирането на висшите училища и достъпа до образование за всички студенти коментираха на среща министър-председателят акад. Николай Денков и ръководството на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) в България. Предложението на правителството за отпадането на таксите за обучение на студентите държавна поръчка в университетите, което в момента е на обществено обсъждане, беше единодушно подкрепено от членовете на НПСС. Студентите изразиха мнение, че качеството на образованието е най-големият проблем в системата и е най-важното за бъдещето на младите хора. Премиерът акад. Денков подчерта, че когато държавата финансира едно висше училище, то публичните средства трябва да бъдат свързани с това как се осигурява качеството на обучението. „Финансирането трябва да бъде обвързано с качеството на преподаване и вашето мнение в това отношение е много важно и трябва да бъде отчетено”, заяви премиерът пред младите хора. Диалогът на правителството със студентите ще продължи и в бъдеще.

По отношения на исканията на студентите за увеличаване на средствата за ремонт на общежитията в страната, както и на размера на студентските и докторантските стипендии, министър-председателят акад. Денков се ангажира държавата да продължи да работи в тази посока. В бюджета за 2024 г. са предвидени допълнителни 100 млн. лв. за тази цел.

Студентите отчетоха като позитив, че стипендиите са се увеличили от 1 октомври миналата година. От 85 лв. минималната стана 120 лв., а максималната се вдигна от 180 на 200 лв. Премиерът припомни, че за по-високите стипендии бяха отделени 6 млн. лв. публични средства до края на 2023 г.

Акад. Николай Денков благодари на представителите на НПСС за идеите им по въпросите, които засягат висшето образование у нас. От своя страна те подариха на министър-председателя статуетка в знак на благодарност и признателност за съвместната им работа през последните години и за подкрепата му при вземането на важни решения в сферата на висшето образование.

Снимки

Качеството на висшето образование обсъдиха премиерът акад. Денков и представители на НПСС у насКачеството на висшето образование обсъдиха премиерът акад. Денков и представители на НПСС у нас