» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Приключи ремонтът на три емблематични къщи-музеи в Сливен

14 February 2024 09:31, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 3 months ago, number of readings: 206
Приключи ремонтът на три емблематични къщи-музеи в Сливен

Приключи ремонтът на три емблематични къщи-музеи в Сливен по интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура. Това съобщи на брифинг в един от обектите, къщата-музей на Хаджи Димитър, кметът на Сливен Стефан Радев. Останалите два обекта са къщите-музеи на Добри Чинтулов и на бита в Сливен.

 

Предстои оборудването на обектите и приемане с Държавна приемателна комисия.

 

В къщите-музеи са ремонтирани покривите на сградите. Извършена е обработка на дървените елементи. Възстановена е мазилката. Благоустроено е дворното пространство, извършени са ремонт и подмяна на сградните инсталации – електрическа (включително ново осветление), водопровод, канализация, пожароизвестителна система, мълниезащитна инсталация.

 

Освен трите къщи-музеи в проекта са включени за ремонт още Държавната сукнена фабрика, крепост „Туида“ и лифтът, където дейностите продължават. Общата стойност е близо 10 милиона лева.

 

Интегрираният проект за развитие на туризма бе сред темите на местната конференция по проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ на Българската телеграфна агенция (БТА) в Сливен, която се състоя на 8 февруари.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимки: Велина Василева, БТА

Photos

Приключи ремонтът на три емблематични къщи-музеи в СливенПриключи ремонтът на три емблематични къщи-музеи в СливенПриключи ремонтът на три емблематични къщи-музеи в СливенПриключи ремонтът на три емблематични къщи-музеи в СливенПриключи ремонтът на три емблематични къщи-музеи в СливенПриключи ремонтът на три емблематични къщи-музеи в СливенПриключи ремонтът на три емблематични къщи-музеи в СливенПриключи ремонтът на три емблематични къщи-музеи в СливенПриключи ремонтът на три емблематични къщи-музеи в Сливен