Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Дейвид Камерън пред Денков и Габриел: Да покажем на Путин, че е сбъркал

14 февруари 2024 16:22, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 203
Дейвид Камерън пред Денков и Габриел: Да покажем на Путин, че е сбъркал

Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещнаха с министъра на външните работи на Обединеното кралство лорд Дейвид Камерън в Министерския съвет. „С Дейвид Камерън, който е човек с огромен опит, с огромен поглед в дълбочина на политическите процеси и на световната сцена, и в Европа, и на Балканския полуостров обсъдихме теми от взаимен интерес, с акцент върху войната в Украйна и проблемите с миграцията“, заяви министър-председателят акад. Николай Денков по време на общия брифинг на тримата. Премиерът уточни, че акцент на срещата е била и ролята на войната в Украйна и помощта, която трябва да се осигури. „Споделяме мнението, че украинските войски се бият за бъдещето на Европа и това не е национален въпрос, а такъв който ще предопредели историческите събития в Европа и на световната сцена през следващите години и десетилетия“, каза още акад. Денков.

Премиерът посочи, че разговорите с лорд Камерън са били изключителни полезни и биха могли да има дългосрочни положителни последици по отношение на някои от идеите, които са били обсъдени.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел също благодари на британския си колега за конструктивния разговор. Тя потвърди, че България и Обединеното кралство са стратегически партньори и съюзници в НАТО и допълни, че двете държави споделят общи ценности, търсейки заедно решения за глобалните и регионални предизвикателства. Мария Габриел открои също като акцент на срещата продължаването на съвместната подкрепа за Украйна. “Помощта е финансова, военна, хуманитарна, дипломатическа и политическа и ще продължи толкова, колкото е необходимо“, категорична бе вицепремиерът. Тя отбеляза, че високо ценим сътрудничеството между двете държави чрез вече реализирани съвместни операции, съвместни екипи за разследване в сферата на борбата с нелегалната миграция, киберпрестъпността и трафика на хора, както и подкрепата на Великобритания за членството на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

 

От своя страна Дейвид Камерън изтъкна, че България е важен съюзник в НАТО и икономически партньор за Великобритания. „Обсъдихме твърдата подкрепа за Украйна, която се бори с незаконната война. Няма нищо по-важно от гледна точка на световната и европейската сигурност. България показва солидарността си, както го прави и Великобритания, в подкрепа на борбата срещу тази агресия. Разполагаме с икономически, военни и дипломатически възможности. Единственото необходимо сега е политическа воля от страна на държавите, които подкрепят Украйна ", каза още лорд Камерън. Външният министър на Обединеното кралство поздрави страната ни за усилията за енергийна диверсификация и отказа от руски газ.