» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Над 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на син

20 February 2024 09:15, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 2 months ago, number of readings: 225
Над 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на син

На 17 и 18 февруари, се проведоха кукерските игри в село Пъдарево. В събота кукерите обиколиха домовете на хората, а в неделя, многобройната група събра жители и гости на площада в селото.

 

Кукерството в котленското село Пъдарево е традиция, която се предава от баща на син повече от 80 години. Няма къща в селото, която да не пази архивни кадри с кукери още от миналия век. Всяка година след празника „Трифон Зарезан“ в Пъдарево се провеждат кукерски игри, а ритуалът се играе за здраве и плодородие. В основата на обреда е имитиране на сеитба и заораване, а главна роля в изпълненията на ритуалите има „булката“.

 

Поверието гласи, че ако пипнеш кукер, ще ти върви през цялата година, затова кукерите, тропайки с чановете си, за да е на хаир през годината, обикаляха от къща на къща и пожелаваха на стопаните им добра годината и берекет по нивите, градините и лозята.

 

Както стана ясно, приемствеността между млади и стари при кукерите от Пъдарево е добре изразена. Те предават, както традициите, така и костюмите си, които изработват сами. Чановете към един кукерски костюм започват от 7 и стигат до 50 на брой. И тази година кукерската група бе съставена от много колоритни и различни образи, които имаха за цел да прогонят злото, да сплотят хората и да дадат път на доброто. Сред тях имаше и много деца, най-малкото от които беше 3-годишният Стефан.

 

Празникът „Кукерски игри“ – Пъдарево 2024 г. се организира от кметство Пъдарево и местната кукерска група. Той се провежда по традиция в третата седмица на месец февруари и от години събира на едно място жители и гости от близките градове и села.

Община Котел

Photos

Над 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на синНад 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на синНад 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на синНад 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на синНад 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на синНад 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на синНад 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на синНад 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на син