» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Възпоменателно честване за Апостола на Свободата в Котел

20 February 2024 09:18, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 2 months ago, number of readings: 201
Възпоменателно честване за Апостола на Свободата в Котел

Всяка година на 19 февруари, Община Котел и Исторически музей Котел организират възпоменателно честване по случай годишнината от обесването на Апостола на Свободата – Васил Левски. Събитието се състоя пред родната къща на Дионисий Контарски във възрожденския квартал „Галата“, където през 1870 г., в дюкяна на зданието – Левски, поп Кара Янко, Димчо Книговезеца и други будни котленци, организират Котленски революционен комитет.

 

Сред признателните граждани, отбелязали годишнината бяха председателят на Общински съвет Котел Христина Чолакова, зам. кметът и секретарят на Община Котел – Шериф Куванджъ и Христо Карабекиров, ученици от клуб „Млад възрожденец“ при СУ „Г. Ст. Раковски“, учители и служители на Исторически музей – Котел.

 

Рецитал на Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“ направи носителката на специалната награда от конкурса „Към Левски по-прекият път!“ на Професионална гимназия „Васил Левски“-Ямбол-Айлин Алиева. Ученичката от 9 в клас при Средно училище „Георги Ст. Раковски“-Котел получи наградата за цялостно въздействие чрез съчетаването на текст, изпълнение и визия на 10 февруари.

 

Честванията по случай 151-годишнината от смъртта на Васил Левски в Котел ще завършат със съвместен литературен спектакъл, представен от ученици на СУ „Георги Ст. Раковски“, деца от творческо обединение „Дарования“ при Народно читалище „Съгласие-Напредък“ и библиотека „Петър Матеев“, както и членове на местния клуб на инвалида. Спектакълът ще се състои от 15:30 часа, в залата на клуба в Котел.

Photos

Възпоменателно честване за Апостола на Свободата в КотелВъзпоменателно честване за Апостола на Свободата в КотелВъзпоменателно честване за Апостола на Свободата в КотелВъзпоменателно честване за Апостола на Свободата в Котел