Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На сцената на Сливенския драматичен театър ще бъде поставена постановката „Хиляда и вторият“

23 февруари 2024 10:44, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 4 месеца, брой четения: 423
На сцената на Сливенския драматичен театър ще бъде поставена постановката „Хиляда и вторият“

Пиесата на Борис Априлов „Хиляда и вторият“ ще има премиера на 27 февруари на сцената на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“, съобщиха от културния институт.

 

Преди няколко десетилетия тя е била поставена в Старозагорския драматичен театър, но бързо свалена, защото е "антитоталитарна гротескова пиеса на недолюбвания от властта преди 10 ноември сатирик" . Борис Априлов е псевдонимът на Атанас Джавков, автор с над 40 книги – публицистика, разкази, романи, пиеси. Априлов е също така лице от историята на Сливенския драматичен театър, в чийто летопис е записал шест сезона като драматург и ръководител на литературното бюро.

 

Режисьорът Петър Денчев, който я поставя в Сливен, й придава съвременно звучене, защото смята, че тя е актуална и в днешно време. Темите, които извежда режисьорът в постановката „Хиляда и вторият“ са за Свободата, за Цената на човешкия живот и за това, че един човешки живот може да бъде жертван с лекота.

 

Петър Денчев е театрален изследовател, лауреат на фондация „Стоян Камбарев“, с награда за Полет в изкуството. Негови спектакли са номинирани и награждавани с национални театрални отличия, негови постановки са в афиша на редица извънстолични и столични театри.

 

В спектакъла участват Йордан Куманов, Марио Топалов, Мария Манолова, Наталия Георгиева, Габриел Петков, Вяра Начева и със специалното участие на Антон Радичев.

 

Сценографията е на Петър Митев, музиката е на Христо Намлиев, театралният плакат е на Люба Томова.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Драматичен театър