Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Предизвикан отговор – Изявление от Драматичен театър – Сливен

26 февруари 2024 09:30, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 244
Драматичен театър – Сливен

По повод тиражираните в социалните мрежи злонамерени атаки и неверни твърдения по адрес на Сливенския драматичен театър, на пенсионирания бивш артистичен секретар на театъра, които уронват престижа и достойнството на институцията, имаме задължението и отговорността да направим публично изявление. От името на потърпевшия в продължение на две години от една клеветническа кампания Сливенски драматичен театър, категорично опровергаваме следните лъжи и инсинуации:

1. Невярно е твърдението, че в последните 5 и половина години Сливенския театър са напуснали повече от 30 души!. Движение на артисти и творчески кадри има във всеки театър. Общо 14 са излезлите поради пенсиониране, преквалифициране или преориентиране артисти и служители на Сливенския драматичен театър. Освободените от директора за този период са 5-ма, от тях трима пенсионирани: артистичен секретар, озвучител и шофьор, и двама сценични работници с неподновени договори. През 2018 г. средната възраст на работещите в театъра е 53 години, а в момента е 50 години. Средната възраст на актьорския състав през 2018 г. е 33 години, в момента е 30 години. Кадровата политика на директора Радост Костова е в посока подмладяването на театъра, което ще гарантира творческия му живот с екипи, които развиват и поддържат високо ниво на творческата продукция.

2. Невярно е твърдението, че последната комплексна оценка за Драматичен театър „Стефан Киров“ е среден 3. – Оценките са публикувани в сайта на Министерството на културата. Комплексни оценки за 2020 и 2021 г. няма, поради пандемия. Оценката за 2022 г. предстои. От 2011 г. до момента всички оценки на театъра са Добри. Театърът има две отлични оценки през 2012 и 2016 година. Тази информация на Министерството на културата ще бъде качена на сайта на театъра, за да бъде достъпна за всички, които се интересуват.

3. Невярно е твърдението, че заплатите на хората в Драматичен театър „Стефан Киров“ са обидно ниски и абсолютна лъжа – че на някои дори им е предложено намаление. Средната работна заплата в театъра е 1527 лева, колкото е приблизително средната работна заплата във всички културни институти в Сливен. Заплатите на целия екип от ноември 2023 до януари 2024 г. са повишени с 46 %.

4. Не отговарят на истината спекулативните твърдения за представленията, които се играели 4-6 пъти! – Имали сме само един такъв случай, по време на пандемия. Но имаше и предварително обречени от „организатори“ като въпросния артистичен секретар, които, след пенсионирането му, се развиват успешно. Пример: спектакълът „Непоправимо“, който в момента върви към 80-то представление!

5. Последната атака бе насочена и към премиерното ни заглавие, и към режисьора Петър Денчев, доктор по театрознание и театрални изкуства. Петър Денчев е на половин щат в ДТ „Стефан Киров“ и на пълен щат – главен асистент в Института за изследвания на изкуствата в БАН. Гл.ас.д-р Петър Денчев развива изключително добре трупата и неговото присъствие в Сливенския драматичен театър е високо оценено.

6. Последните участия на театъра във фестивали и театрални прегледи, с номинации и награди, са: –Голямата награда за режисура на Веселин Петров, за спектакъла на Сливенския драматичен театър „Хляб в джоба“ на Фестивала „Младите в театъра“, гр. Ловеч - 2019 г.; –Номинация за „Златен кукерикон“ за режисура на Веселин Петров, за спектакъла „Бог“ на Сливенския драматичен театър - 2019 г.; –Селекциониран за участие спектакъл „Козметика на врага“, с режисьор Петър Денчев на Сливенския драматичен театър, на Международния фестивал „Славия“, Белград, Сърбия - 2020 г.; –Селекциониран за участие спектакъл на Сливенския драматичен театър „В полите на Витоша“, с режисьор Стайко Мурджев, на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив - 2021 г.; –Селекциониран за участие спектакъл на Сливенския драматичен театър „Лазарица“ на Димитър Марков, на Осмия международен фестивал на монодрамата „Солоарт“ в Габрово - 2022 г.; –Номинация за „ИКАР“ за дебют на Мария Манолова, за спектакъла на Сливенския драматичен театър „Дездемона“, с режисьор Петър Денчев - 2023 г.

7. Не отговаря на истината и твърдението, че салонът на театъра е неотоплен. Заявяваме, че не се правят никакви икономии с отоплението на залата, за да осигурим комфорт и удобство на публиката.

8. Във връзка със „забележката“ за т.нар. „бутикови“ представления в репертоара. Директорите на театри се явяват на конкурси, на които видни театрали и творци оценяват репертоарната политика. Оценки и мнения може да изразява всеки театрал и зрител, но становища, клеймящи предварително едно или друго представление, от хора без необходимите компетентности, са нелепи и абсурдни.

9. За илюстрация на злонамерените коментари се използва с користна цел и Логото на театъра, което е интелектуална собственост и има запазени авторски права. Деянието е подсъдно.

С този предизвикан отговор умоляваме многоуважаемата ни публика да не се поддава на спекулативните внушения и коментари, които нямат нищо общо с истината и целят единствено уронване на престижа и доброто име на театъра - нещо, което театърът ни не заслужава.