» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Свещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия изразиха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополит

26 February 2024 14:25, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 3 months ago, number of readings: 303
Свещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия изразиха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополит

Свещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия се събраха днес пред митрополията в Сливен, за да внесат протестно писмо срещу решението на Светия синод да касира избора за Сливенски митрополит. Те се опитаха да го входират в канцеларията на митрополията, но тя беше затворена, а служителите й бяха в почивен ден.

 

"Ние изразяваме своето притеснение и поставяме няколко въпроса, за които настояваме за отговор от Светия синод", каза пред журналисти отец Севастиян Йорданов от бургаския храм "Св. св. Кирил и Методий", епархийски избирател и член на Изборната комисия за Сливенски митрополит на 18 февруари. По думите му с тези решения и новата наредба на Синода за избирането на епархийски митрополити пряко се нарушава уставът на Българската православна църква. "Ние днес сме тук, за да измолим от Бога да вразуми нашите митрополити да ревизират своето решение, да го преразгледат и да изпълнят волята на Устава, защото ако тогава ще бъде нарушен един от най-важните принципи на църквата, а именно съборността", посочи отец Севастиян.

 

Жалба относно суспендирането на устава на Българската православна църква ще бъде внесена и до министъра на правосъдието Атанас Славов, както и в Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на граждани към Народното събрание, заяви Димитър Загоров, епархийски избирател от Тополовградска духовна околия.

 

Според отец Евгений Янакиев от катедралния храм "Св. Димитър" в Сливен древната практика е изборът да се извършва само от митрополитите, а настоящият Устав на църквата е бил приет по времето на комунистическия режим. "Хора, които са свързани с бившите служби, организират това нещо, голяма част от тях не знаят за какво става въпрос. Те искат да запазят статуквото", каза той. По думите му решението на Светия синод е било екстремно и ще бъде утвърдено от Църковния събор. Той заяви, че в Църквата все още има хора от "Държавна сигурност".

 

Свещеникът посочи, че е подал жалба срещу избора на 18 февруари, защото епархийски избиратели са излезли от залата и са се наговорили кой да бъде вторият избран кандидат за митрополит.

 

Отец Евгений определи ситуацията като разкол и призова Агатополския епископ Йеротей, който е един от избраните кандидати, да се разграничи от действията на протестиращите.

 

Отец Севастиян посочи, че има множество жалби и подписки от миряни от Бургас, Ахтопол и др. Протестиращите заявиха, че ще продължат да се събират, докато митрополитите не преразгледат своето решение.

 

Както БТА съобщи на 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, на който бяха избрани двама епископи, кандидати за нов Сливенски митрополит. На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил - 22 гласа. Изборът се водеше от наместника на Сливенската епархия - от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, на когото Светият синод възложи организацията на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Сливенски митрополит. Това стана след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше начело на епархията в продължение на 44 години.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимки: Велина Василева, БТА

Photos

Свещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия изразиха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополитСвещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия изразиха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополитСвещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия изразиха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополитСвещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия изразиха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополитСвещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия изразиха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополитСвещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия изразиха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополитСвещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия изразиха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополитСвещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия изразиха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополитСвещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия изразиха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополитСвещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия изразиха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополитСвещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия изразиха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополитСвещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия изразиха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополитСвещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия изразиха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополитСвещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия изразиха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополитСвещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия изразиха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополит