Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кръвопреливането бе тема на продължаващо обучение за студенти и здравни специалисти в болницата

27 февруари 2024 16:08, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди 2 месеца, брой четения: 400
Кръвопреливането бе тема на обучение за студенти и здравни специалисти в болницата

62 специалисти по здравни грижи и 20 студенти от специалност „Медицинска сестра” към медицинския филиал на Варненския университет в Сливен взеха участие в обучение на тема: „Организация на кръвопреливането. Ролята на специалистите по здравни грижи в подготовката и провеждането. Поведение при настъпили нежелани реакции и усложнения”. Форумът се проведе на 26.02.2024 г. в МБАЛ „Д-р Ив. Селимински” Сливен. Лектор на курса за продължаващо обучение беше д-р Рая Ралева – началник на Отделението по трансфузионна хематология в болницата.

Тя представи исторически данни за кръвопреливането в Европа и България. Запозна курсистите със съвременните аспекти на кръвопреливането и промените в имунната система на реципиента, които имат значение при последващи трансфузии на кръвни съставки и бременност. Д-р Ралева запозна участниците с възможните рискове при кръвопреливане – инфекциозен и неинфекциозен, имунологичен и неимунологичен. Специалистът обърна внимание на нормативното определение за спешно състояние и диагностичния минимум при различните нива на спешност. Последваха насоки за разграничаване на отговорностите на медицинската сестра и задълженията на лекаря в процеса на подготовката и протичането на хемотрансфузиите.

Специалистите по здравни грижи бяха запознати с правата на реципиентите и значението на информираното съгласие за кръвопреливане. Посочени бяха четирите нормативни забрани, свързани с кръвопреливането. Припомнени бяха правилата при определяне на кръвни групи в отделенията и източниците на грешки. Подчерта се необходимостта от СОП за кръвопреливане при обучението на всяка сестра.

Д-р Ралева акцентира върху правилно попълнената документация. Изброи задълженията на медицинската сестра при усложнения по време на трансфузии на кръвни съставки. Наблегна на разграничаването на видовете реакции при кръвопреливане - ранни и забавени, с малка и голяма клинична значимост. Хемолиза - разпознаване на клиничните симптоми.

Лекторът направи сравнение между използването на кръвопреливането като лечебен метод в страните от Европа и България и липсата на организационни възможности за автохемотрансфузия в нашата страна.

Обучението завърши с обсъждане на възникналите въпроси и изпитен тест. Курсът е кредитиран по ЕКС на БАПЗГ.

 

Снимки

Кръвопреливането бе тема на обучение за студенти и здравни специалисти в болницата Кръвопреливането бе тема на обучение за студенти и здравни специалисти в болницата Кръвопреливането бе тема на обучение за студенти и здравни специалисти в болницата Кръвопреливането бе тема на обучение за студенти и здравни специалисти в болницата