» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

В с. Новоселец, общ. Нова Загора, беше открита традиционна изложба на мартеници

01 March 2024 09:03, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 4 months ago, number of readings: 253
В с. Новоселец, общ. Нова Загора, беше открита традиционна изложба на мартеници

Един от най-любимите на малки и големи обичаи е закичването с мартеници на Първи март, а изработването им е любимо занимание за много семейства. Традиционализъм, въображение и креативност ръка за ръка дават полет на творчеството и вдъхновението на майсторите. Своебразна палитра на всичко това беше представена в с. Новоселец на традиционната изложба-конкурс „Баба Марта бързала, мартеници вързала“, която беше открита на 29.02.2024 г. от 11 ч. Организаторите - НЧ „Пробуда 1928“, Кметство с. Новоселец и ПК “Изгрев“ посрещнаха нетърпеливите да разгледат първомартенските изделия, сред които бяха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, заместник-кметовете Нина Генчева, Иванка Михова и Ивайло Енев, кметове на населени места, жители и гости от Нова Загора, Пет могили, Питово, Млекарево, Загорци, Бял кладенец и др.

Неизменна част от празника беше и неуморната Баба Марта – в атрактивен костюм и с пролетно настроение.

И тази година участниците в изложбата бяха изпратили от красиви по-красиви мартеници от всички краища на страната. Те бяха оценени от заместник – кмета Иванка Михова, кметския наместник на с. Новоселец Силвия Александрова и председателя на НЧ „Пробуда-1928“ Румяна Трифонова. С изящните мартенски произведения на изкуството техните създатели разказват красиви приказки за Баба Марта, Пижо и Пенда, пролетта, цветята и нетърпеливите да се пробудят животинки. Най-добрите бяха отличени. С последния си ден февруари донесе много радост, а в Новоселец създадоха един усмихнат празник, за да посрещнат месец март и пролетта.

Община Нова Загора

Photos

В с. Новоселец, общ. Нова Загора, беше открита традиционна изложба на мартенициВ с. Новоселец, общ. Нова Загора, беше открита традиционна изложба на мартенициВ с. Новоселец, общ. Нова Загора, беше открита традиционна изложба на мартенициВ с. Новоселец, общ. Нова Загора, беше открита традиционна изложба на мартенициВ с. Новоселец, общ. Нова Загора, беше открита традиционна изложба на мартенициВ с. Новоселец, общ. Нова Загора, беше открита традиционна изложба на мартенициВ с. Новоселец, общ. Нова Загора, беше открита традиционна изложба на мартеници