Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Парламентът прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

01 март 2024 09:46, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 215
Европейският парламент

Новият закон повишава прозрачността и почтеността на пазара

Сметките за енергия ще бъдат по-сигурни от колебанията на цените на пазара

Засилване на ролята на регулаторните органи и засилване на европейското измерение

Реакция на енергийната криза, утежнена от руското нашествие в Украйна

Законодателството за справяне с манипулирането на енергийния пазар чрез засилване на прозрачността и надзора беше одобрено от евродепутатите в четвъртък.

 

Законът, вече неформално договорен със Съвета, въвежда нови мерки за по-добра защита на пазара на ЕС за търговия на едро с енергия, като по-добре защитава сметките за енергия на европейските домакинства и предприятия от потенциални колебания в цените в краткосрочен план.

 

Регламентът относно интегритета и прозрачността на енергийния пазар на едро (REMIT) въвежда по-тясно привеждане в съответствие с правилата на ЕС относно прозрачността на финансовите пазари. Той също така обхваща нови търговски практики, като например алгоритмичната търговия, и укрепва разпоредбите относно докладването и мониторинга с цел защита на потребителите от пазарни злоупотреби.

 

Навременно и прозрачно разпространение на информация

 

По време на преговорите със Съвета членовете на ЕП засилиха европейското измерение и надзорната роля на Агенцията на ЕС за сътрудничество между регулаторите на енергия (ACER). На Агенцията ще бъде възложено да приема решения относно инспекциите, исканията за информация и разрешенията на вътрешните информационни платформи и регистрираните механизми за докладване.

 

Ако ACER не получи необходимата информация по време на разследвания във връзка с трансгранични случаи, тя може да налага периодични имуществени санкции.

 

Цитат

 

„Този регламент е много важен инструмент в усилията ни за предотвратяване и борба с злоупотребите на енергийния пазар”, заяви докладчикът евродепутат Мария Да Граса Карвалю (ЕНП, Португалия). “С това законодателство европейските потребители, както и малките оператори, ще бъдат обслужвани по-добре. Ще имаме по-силни енергийни пазари“.

 

Следващи стъпки

 

Регламентът беше приет с 440 гласа „за”, 32 гласа „против“ и 31 гласа „въздържал се“. Сега той ще трябва да бъде официално одобрен от Съвета, за да стане закон.

 

Контекст

 

В отговор на енергийната криза, изострена от руското нашествие в Украйна, на 14 март 2023 г. Европейската комисия представи законодателното предложение заедно с реформа на структурата на пазара на електроенергия. С предложението се актуализира Регламентът относно интегритета и прозрачността на енергийния пазар на едро (REMIT), създаден през 2011 г. с цел борба с търговията с вътрешна информация и манипулирането на пазара, като се гарантира прозрачност и стабилност на енергийните пазари на ЕС.