Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Премиерът Николай Денков подписа Меморандум за сътрудничество с „Прозрачност без граници“

01 март 2024 16:46, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 220
Премиерът Николай Денков подписа Меморандум за сътрудничество с „Прозрачност без граници“

Меморандум за сътрудничество между Министерския съвет на Република България и Сдружение „Асоциация Прозрачност без граници“ подписаха днес премиерът акад. Николай Денков и изпълнителният директор на неправителствената организация Калин Славов. Документът е изготвен в израз на желанието на страните да положат общи усилия в превенцията и противодействието на корупцията и да работят за въвеждане на високи стандарти за добро управление.

Министър-председателят акад. Николай Денков приветства активната позиция на „Прозрачност без граници“. Премиерът беше категоричен, че в борбата с корупцията са от значение не само усилията от страна на правителството, но и на гражданското общество и неправителствения сектор. Акад. Денков изрази увереност, че подписаният днес меморандум ще има добавена стойност към последователните и решителни действия на кабинета в борбата с корупцията.

От своя страна изпълнителният директор Калин Славов потвърди ангажимента на „Прозрачност без граници“ за сътрудничество в това предизвикателно поприще. Необходими са перманентни усилия, посочи той. Славов изтъкна, че изследванията на антикорупционната среда, които прави неправителствената организация, са обективни и задълбочени и служат за референции при взимането на различни инвестиционни решения и набелязването на политически мерки. Изследванията са функция от състоянието на правосъдната система и върховенството на закона, от политическите процеси и икономическата ситуация, изтъкна още Калин Славов.

На базата на предвиденото в подписания днес Меморандум страните ще имат възможност да трансферират ноу-хау във въвеждането на практически инструменти за добро управление, включително и тези разработени в рамките на ОИСР. Такива могат да бъдат международно признати стандарти в областта на доброто управление, разработените в рамките на ОИСР насоки, системи за оценка на качеството на управлението, механизми за прозрачност при работата с обществен ресурс. Процесът на взаимодействие допълнително ще спомогне за предприемането на практически стъпки и своевременната информация за европейските и глобални процеси.

 

Снимки

Премиерът Николай Денков подписа Меморандум за сътрудничество с „Прозрачност без граници“Премиерът Николай Денков подписа Меморандум за сътрудничество с „Прозрачност без граници“