Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Как да защитим правата си при връщане на доставена до easybox онлайн покупка?

05 март 2024 08:42, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 257
Pixabay

Липсата на физическо доказателство, че сме оставили стоката, не е проблем

 

Когато изберете доставката на онлайн покупката ви да бъде до шкафчетата easybox и решите да я върнете в 14-дневния законов срок, уведомете писмено търговеца за отказа си и пазете цялата кореспонденция с него и с куриерската фирма (sms с код за изпращане).

 

Така, при възникване на спор дали сте върнали стоката, ще имате доказателства, че сте заявили желанието си да развалите договора за продажбата и сте предприели стъпки да изпълните вашите ангажименти по процедурата. Включително ще може да се установи, че действително сте поставили пратката в съответното шкафче.

 

Това препоръча създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. Повод са запитвания и сигнали от хора, които са имали затруднения в комуникацията с електронния търговец при упражняване правото на отказ от покупката.

 

„Ако сме избрали този съвременен начин за доставка и срещаме проблем в комуникацията с търговеца, от който сме закупили стоката, трябва да сме наясно, че проблемът идва по-скоро от самия продавач, тъй като той отказва да признае пред нас, че е получил обратно стоката и съответно – не желае да ни върне парите. Но ние имаме две линии на доказване. Едната е, че сме информирали търговеца, че желаем да върнем стоката. Другата е вече самата ни кореспонденция с куриерската фирма, за да получим кода за връщане обратно“, обясни по тя по БНР.

 

Освен това, шкафчетата са с инсталирано видео наблюдение, което се прилага съгласно правилата на GDPR. Така ние имаме достатъчно доказателства и ако този търговец е коректен, той би следвало да ги признае.

 

За да запазите потребителските си права, включително и това да можете да се откажете от онлайн покупката в двуседмичен срок, винаги предварително проверявайте търговеца.

Рисковете са най-големи в т.нар. маркетплейси, платформите за безплатни обяви и в социалните мрежи. Там могат да се появят и некоректни търговци, които използват авторитета на платформата за своята дейност. Може да попаднете и на физически лица, които не носят отговорност по законодателството за защита на потребителите, каквато е вменена на търговците.

 

 

„Ние, потребителите“