Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Творчески портрет на проф. д-р арх. Стефан Стамов в художествената галерия на с. Жеравна

15 април 2011 17:18,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 2237
снимка

Днес 15 април 2011 г. в художествената галерия на с. Жеравна се проведе творческа среща, в която бе направен творчески портрет на проф. д-р арх. Стефан Стамов. Срещата е организирана от Историческия музей в гр. Котел под патронажа на областния управител г-н Марин Кавръков. Събитието е част от празничната програма на община Котел по повод тържествата за 190 година от рождението на Г. С. Раковски.

Гости на тържественото бяха зам. областният управител г-н Христо Карабекиров, секретарят на община Котел г-жа Галя Андонова, много архитекти и приятели на проф. д-р арх. Стефан Стамов.

Проф. арх. Атанас Ковашки от БАН направи представяне на цялостната дейност на проф. д-р Стамов. Човекът Стефан Стамов успя в едно недостойно време да издигне на висота едни човешки качества. Той намери своята бразда в неразораната нива на Българското възраждане. Като проектант – реставратор в Националния инситут по паметниците на културата /НИПК/ по негови проекти са реставрирани 50 паметници на културата. Като ст.н.с. в БАН написва и издава значими трудове за архитектурата на Българското възраждане. По значими авторски издания са „Дървената народна къща”, „Архитектурата на старите български къщи”, Българската жилищна архитектура ХV – XIX”, „Архитектурно наследство на България, „Архитектурата на Жеравна”, Жеравна – приказка от дърво” и др. всички тези книги са малки библии и спокойно могат да бъдат настолни учебници на всеки един млад архитект.

Областният управител поздрави проф. д-р арх. Стефан Стамов и изказа признателността на всички родолюбиви Българи пред цялостната му творческа дейност. Всички българи, днес се гордеем с архитектурните шедьоври от Възраждането, защото всички те са съхранени и реставрирани, благодарение на труда на проф. д-р арх. Стефан Стамов и неговите колеги.

„Добрите думи ме изпълват с вяра и оптимизъм за добре свършената работа” с много вълнение и сълзи в очите проф. д-р арх. Стефан Стамов се раздели с всички уважили събитието.

 

 

Снимки

снимкаснимкаснимка