Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Част от светите мощи и одежди на св. Петка Търновска се съхраняват в храма с нейното име в Сливен

05 март 2024 14:01, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 236
Част от светите мощи и одежди на св. Петка Търновска се съхраняват в храма с нейното име в Сливен

Част от светите мощи и одежди на света преподобна Параскева - Петка Търновска се съхраняват в храма с нейното име в Сливен, съобщи за БТА предстоятелят на църквата отец Йоан Петров.

 

Те са положени на място за постоянно съхранение в храма на 3 март, неделя, когато са били отслужени Света литургия и молебен към светицата. Православните християни ще имат възможност да им се поклонят по всяко време, каза още отец Йоан.

 

Частицата от светите мощи е от централния храм "Св. Николай Чудотворец" в Ямбол, където през февруари, т.г. бе въдворена икона с вградени мощи на Света Петка.

 

Света преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ Петка Българска, е сред най-почитаните светици в България и в православния свят. През 1238 г. цар Йоан Асен II и Търновският патриарх Йоаким ги пренесли в българската столица. Житието й е написано в следващия век от свети патриарх Евтимий. След падането на Търново под турците, мощите й били отнесени във Видин, оттам - в Белград, а от 1641 г. те се пазят в храма "Св. Трима светители" в град Яш, Румъния.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: Фейсбук профил на храм "Св. Петка"