Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Представление гостува на ромските квартали в София, Пловдив, Сливен и Берковица

07 март 2024 14:28, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 199
Представлението „Джипси ад или несподелена близост"

Представлението „Джипси ад или несподелена близост" започва своето пътешествие из ромските квартали в няколко града на страната, съобщават от екипа.

 

На 27 март е гастролът в Берковица, на 19 април и 12 май – София, 9 май – Пловдив, и 1 юни – Сливен.

 

„Спектакълът не просто разказва истории, а създава дълбок междукултурен диалог, разглеждайки въпроси за съжителството, общността и човешките връзки“, разказват артистите. Автор е актрисата и хореограф Петя Йосифова, заедно с музикантите и композитори Константин Кучев и Георги Арсов. Спектакълът се играе в театрална лаборатория „Алма алтер“ и представя живота на ромите-катунари, в опоетизиран свят, под открито небе. В сценария се преплитат исторически случки, традиции, легенди и митове на ромите, подсилени от авторска и традиционна музика, изпълнявана с инструменти като хърди-гърди, цигулка, китара и пиано. Основната тема в спектакъла е любовта.

 

„Представлението е с изявен интерактивен характер, който ангажира публиката във всеки момент не само с историята, но и с емоцията и енергията, които се предават чрез разнообразната и автентична музика. Сценарият е резултат от дълбоко изследване на литературни източници и срещи с представители на ромската общност. Някои от песните са открити чрез теренни изследвания и съставляват безценно нематериално богатство“, разказват от екипа на „Джипси ад или несподелена близост".

Източник: БТА-Сливен