Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Маскарадните игри в Младово ще започнат в 10 часа в събота

07 март 2024 15:47, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 месец, брой четения: 165
Снимка: "Инфотуризъм - Сливен" /архив/

Ежегодният регионален празник „Маскарадни игри“ ще започне в 10 часа на 9 март, събота, в сливенското село Младово. Самодейни състави ще представят характерни обичаи от сезонната и семейна обредност, сред които „Васильовден – Камили“, „Кукувден“, „Джаркане на стрели и вземане на прошка“, „Заораване и засяване“, „Сирни заговезни“. Организатори са Община Сливен, кметството и НЧ „Христо Ботев 1929“ в населеното място.

Празникът има конкурсен характер. Представянето на съставите ще бъде оценено от жури с председател доц. д-р Владимир Демирев – фолклорист и етнолог към БАН и членове – Добринка Славова, уредник в отдел „Етнография“ в РИМ „Д-р Симеон Табаков“ и Динка Славова, етнограф. Всички групи ще получат сувенир и диплом за участие, а за класиралите се на първо, второ и трето място са предвидени парични награди.

Събитието е традиционно в календара на Община Сливен. Целта е да се стимулират проучванията на маскарадната обредност, да се съхранят и популяризират местните и регионалните традиции. Населеното място, което е домакин на празника, се сменя всяка година.