Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Младово посрещна над 200 самодейци, приятели и гости на Регионалния празник „Маскарадни игри"

09 март 2024 16:52, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 2 месеца, брой четения: 265
Mladovo

Село Младово посрещна над 200 самодейци, приятели и гости на Регионалния празник „Маскарадни игри“, който Община Сливен организира с местното кметство. Съставите от 12 населени места пристигнаха на площада със звън на хлопки, атрактивни кукерски костюми и маски, имаше и предрешени орачи, сеячи, мечки и мечкадари и други герои от характерната зимна обредност. Гости на събитието бяха кметът на общината Стефан Радев и председателят на Общинския съвет Димитър Митев, спомоществователи и приятели на Младово.

Кметицата на селото Димка Славова приветства всички с „Добре дошли“ и благодари на дарителите, помогнали празникът да се състои. Тя поднесе на кмета Стефан Радев благодарствено писмо за съпричастността и предоставените общински средства, с които е извършен ремонт на читалището. „По този начин запазихме не само сградата, но и всички автентични костюми и предмети, свързани с бита и живота на Младово, събирани дълги години“, отбеляза тя. „Радвам се, че се съхранява този обичай, този празник на зимните маскарадни игри. Много хубава е традицията да се редуват населените места от общината в това да бъдат негови домакини. Това е един от най-шарените, най-красивите празници“, заяви от своя страна Радев и откри игрите с пожелания за много настроение и прекрасно преживяване.

 

Площадът се превърна в сцена за участниците, чиито изяви бяха оценявани от професионално жури в състав: председател - доц. д-р Владимир Демирев, фолклорист и етнолог към БАН, и членове - уредникът в отдел „Етнография“ в РИМ „Д-р Симеон Табаков“ - Сливен Добринка Славова и етнографът Динка Ангелова от Регионалния исторически музей в Ямбол.

 

Домакините участваха в конкурсната програма с възстановка на обичая „камила“, специфичен за Младово. Обичаят се изпълнява на Васильовден, свързан е със семейната обредност и борбата между бялата и черната „камила“, в която винаги побеждава бялата - символ на доброто. 17-те участници във възстановката са самодейци от читалище „Христо Ботев 1929“. Те са с различни професии – земеделски стопани, военни, служители. Най-възрастният е на 65, а най-малкият – на 5 години, уточниха от кметството. По данни на читалището, обичаят официално е бил възроден през 1936 година и се пази от тогава до днес. Традицията се е превърнала в общоселски празник, който на 1 януари всяка година събира младовци от близо и далеч.

 

Освен тази възстановка, много емоции предизвикаха и обичаите „заораване и засяване“, „куковден“, „джаркане на стрели и вземане на прошка“, показани със специфичните особености за всяко селище самодейните групи към читалищата в сливенските села Трапоклово, Николаево, Желю войвода, Блатец, Камен, Калояново, Драгоданово, Глушник, Тополчане, Мечкарево и гостите от село Дражево, община Тунджа. Всички получиха сувенири и грамоти, а за най – добре представилите се бяха отредени парични награди.

 

Снимки

Mladovo Mladovo Mladovo Mladovo Mladovo Mladovo Mladovo Mladovo Mladovo Mladovo