Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Свещеници и миряни участват в протест и контрапротест пред Синодалната палата

12 март 2024 10:55, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 209
Свещеници и миряни участват в протест и контрапротест пред Синодалната палата

Свещеници, епархийски избиратели и миряни участват в протест и контрапротест пред Синодалната палата в София, в която се провежда заседание на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, свързано с правилата за избор на нов Сливенски митрополит. Те са застанали от двете страни на входа на Синодалната палата и пеят църковни тропари.

 

На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, на който бяха избрани двамата епископи, кандидати за нов Сливенски митрополит, и прие Синодална наредба за избор на митрополитите.

 

Епархийският избор на 18 февруари в Сливен се водеше от наместника на Сливенската епархия - от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, на когото Светият синод възложи организацията на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Сливенски митрополит. Това стана след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше начело на епархията в продължение на 44 години.

 

Както БТА писа на 7 март, Пловдивският митрополит Николай предложи на Светия синод да бъде утвърден и обявен за редовен епархийският избор, състоял се на 18 февруари в Сливен, като на 13 март между двамата избрани епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде извършен и каноничният избор за Сливенски митрополит. Това стана известно тогава от становище на Пловдивския митрополит Николай за решението за касирането на епархийския избор на Сливенски митрополит и издаването на Синодална наредба, приети на заседание на Светия синод на 24 февруари. "В свое писмо до мен митрополит Йоан предлага през месец април да се проведе нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето защо, заявявам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Светия синод в заседанието си на 12 март 2024 г. да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24 февруари 2024 г.", предложи тогава митрополит Николай.

 

Една част от дошлите пред Синодалната палата се обявяват в защита на Синодалната наредба за избор на митрополити, приета от Светия синод на 24 февруари, след касирането на епархийския избор от 18 февруари в Сливен.

 

"В момента, в който Светият синод излезе с решение след своето заседание, ще се разбере кое е най-правилното за Българската православна църква и за нейното единство. Тук сме дошли, мълчаливо, възпитано да подкрепим нашите достойни архиереи, защото Синодът винаги взима правилни решения", каза пред журналисти отец Атанас от Пловдивската епархия, който служи в Панагюрище.

 

Иконом Николай Величков, архиерейски наместник на Ивайловградската духовна околия, който служи в манастира "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали, заяви, че е дошъл пред Синодалната палата, за да изрази радостта си от това да съучаства "в подкрепа на нашия Свети синод - митрополитите да бъдат единни и да отстояват, както досега, правотата в сплотение, в единение, без да допускат какъвто и да е било натиск, по каквито и да е въпроси, за да не повлияват на техните решения". "Всеки един от нас трябва да има такова послушание към нашия Свети синод и днес съм дошъл, за да бъдат нашите архиереи сплотени, каза иконом Величков. Той заяви, че каквото и решение да вземе днес Светият синод, ще го подкрепи, защото има пълно доверие на архиереите и разчита на тях за решението, което днес ще вземат за Сливенската епархия. Ще приема това решение и ако е по новата наредба", добави иконом Николай Величков.

 

От дошлите от Сливенската епархия, за да изразят своето несъгласие с касирането на избора на Сливенски митрополит, Йордан Георгиев - богослов и юрист от Пловдив, каза пред журналисти, че другият протест е със свещеници и вярващи, основно от Пловдивската епархия, като единият лозунг, който носят, е в защита на Синодалната наредба за избор на митрополити. Парадоксално е да се протестира за наредба или закон, който отнема правата на определена група от хора, а сега свещеници и миряни защитават една наредба, която отнема правото им да избират и да бъдат епархийски избиратели. Вътре в Светия синод няма единна позиция по въпроса, има митрополити, които са против наредбата, други, които я подкрепят, а има и митрополити, които все още нямат мнение, каза Георгиев.

 

Ако се гласува по новата наредба, това е погазване на Устава на БПЦ. Изборната процедура за митрополити може да бъде променена на Църковно-народен събор, а Уставът на БПЦ е нещо като Конституция за самата църква. Ние искаме да се уважи избора от 18 февруари на Сливенската епархия, заяви Йордан Георгиев. Той отбеляза, че една част от дошлите днес казват, че са на молитвено присъствие, а други, че това е протест.

 

Трябва да се отмени Синодалната наредба и касирането на епархийския избор от Сливен, заяви за БТА отец Павлин, който служи в храма "Св. Атанасий" в Бургас. Той обясни, че днес пред Синодалната палата са дошли свещеници, епархийски избиратели и миряни от седемте духовни околии на Сливенската епархия, която е много голяма.

ДИМИТРИНА ВЕТОВА
БТА-Сливен
Снимка: Владимир Шоков/БТА