Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Светият синод касира избора от 18 февруари в Сливен

12 март 2024 15:31, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 201
Светият синод касира избора от 18 февруари в Сливен

Светият синод касира избора от 18 февруари в Сливен и новият избор няма да е по наредбата, каза Старозагорският митрополит Киприан

 

Съгласно член 89 алинея 2 от Устава на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) касирането на проведения на 18 февруари 2024 г. епархийски избор за Сливенски митрополит е окончателно. След проведено гласуване Светият синод единодушно реши и възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, съгласно член 89 алинея 3 от Устава на БПЦ-БП, да продължи да управлява Сливенската епархия, като наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, и да проведе нов епархийски избор за Сливенски митрополит. Това каза пред журналисти говорителят на Светия синод Старозагорският митрополит Киприан, представяйки днешните решения на Синода за избора на нов Сливенски митрополит.

 

Светият синод единодушно реши, че възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан извършването на пълна финансова и административна ревизия на цялата Сливенска епархия, както и на имотното състояние на поделенията в епархията. Възлага също на митрополит Йоан да направи пълна проверка на списъците с епархийски избиратели за това дали отговарят на изискванията на член 102 и 103, във връзка с член 142 от Устава на БПЦ-БП, съобщи митрополит Киприан.

 

Той каза, че след проведено гласуване Светият синод единодушно е решил и определил, че наредбата за избор на епархийски митрополити, приета на заседанието на Светия синод на 24 февруари 2024 г., е непроложима към този момент. Светият синод определи наредбата за избор на епархийски митрополити да бъде препратена за разглеждане на следващия Църковен събор и това са решенията на Светия синод от днес, обяви Старозагорският митрополит.

 

Изборът на Сливенски митрополит ще бъде тогава, когато се изпълнят тези изисквания, като по Устава са три месеца, но Варненският митрополит Йоан трябва да направи тези възложения, които му ги възлага Светият синод, обясни митрополит Киприан.

 

Той съобщи, че против касирането на избора от Сливен са гласували Ловчанският митрополит Гавриил, Неврокопският митрополит Серафим и Видинският митрополит Даниил.

 

На въпрос как ще коментира днешните протести и дали не се получава разделение в църквата, митрополит Киприан отговори, че "няма разделение и всички пеят църковни песни, а преградите между участниците са заради ситуацията, която назрява в последно време".

 

Попитан кое наложи промяна в правилата в средата на избора на Сливенски митрополит, говорителят на Светия синод обясни, че изборът се касира и започна нова процедура, и това е правната система. "Слава Богу, вслушахме се в гласа на хората, ще бъде по старата процедура, но с нов избор. Списъкът с епископите, които ще бъдат включени в избора, ще бъде определен от Светия синод на следващо заседание", каза митрополит Киприан.

 

Докато митрополитите от Светия синод днес заседаваха, свещеници, епархийски избиратели и миряни участваха в протест и контрапротест пред Синодалната палата в София. Те бяха застанали от двете страни на входа на Синодалната палата и пееха църковни тропари. Една част от дошлите днес пред Синодалната палата се обявиха в защита на Синодалната наредба за избор на митрополити, приета от Светия синод на 24 февруари, след касирането на епархийския избор от 18 февруари в Сливен.

 

На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, на който бяха избрани двамата епископи, кандидати за нов Сливенски митрополит, и прие Синодална наредба за избор на митрополитите.

 

Епархийският избор на 18 февруари в Сливен се водеше от наместника на Сливенската епархия - от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, на когото Светият синод възложи организацията на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Сливенски митрополит. Това стана след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше начело на епархията в продължение на 44 години.

 

Както БТА писа на 7 март, Пловдивският митрополит Николай предложи на Светия синод да бъде утвърден и обявен за редовен епархийският избор, състоял се на 18 февруари в Сливен, като на 13 март между двамата избрани епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде извършен и каноничният избор за Сливенски митрополит. Това стана известно тогава от становище на Пловдивския митрополит Николай за решението за касирането на епархийския избор на Сливенски митрополит и издаването на Синодална наредба, приети на заседание на Светия синод на 24 февруари. "В свое писмо до мен митрополит Йоан предлага през месец април да се проведе нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето защо, заявявам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Светия синод в заседанието си на 12 март 2024 г. да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24 февруари 2024 г.", предложи тогава митрополит Николай.

ДИМИТРИНА ВЕТОВА
БТА-Сливен
Снимка: Владимир Шоков/БТА

Снимки

Светият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в СливенСветият синод касира избора от 18 февруари в Сливен