Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Парламентът иска да подобри защитата на потребителите срещу подвеждащи твърдения

12 март 2024 16:56, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 220
Европейският парламент

Дружествата следва да представят твърдения за екологосъобразност като „биоразградими“ или „по-малко замърсяващи“ за проверка, преди да им бъде разрешено да ги използват

По-простите и общи видове искове следва да се проверяват по-лесно или по-бързо

Санкциите могат да представляват изключване от процедури за възлагане на обществени поръчки, конфискация на приходи и глоба в размер на най-малко 4 % от годишния оборот

ЕП прие позицията си за създаване на система за проверка и предварително одобрение на твърденията за екологосъобразно предлагане на пазара с цел защита на гражданите от заблуждаващи реклами.

 

Директивата относно твърденията за екологосъобразност ще задължи дружествата да представят доказателства за своите твърдения за екологичен маркетинг, преди да рекламират продукти като „биоразградими“, „незамърсяващ“, „спестяващи вода“ или „базирани на био съдържание“. Държавите от ЕС ще трябва да определят проверяващи органи, които предварително да одобрят използването на такива искове, за да защитят купувачите от неоснователна и двусмислена реклама.

 

Срокове, санкции и освобождаване за микропредприятия

 

Парламентът иска твърденията и свързаните доказателства да бъдат оценени в рамките на 30 дни, но по-простите твърдения и продукти биха могли да се възползват от по-бърза или по-лесна проверка. Микропредприятията няма да бъдат обхванати от новите правила, а МСП ще разполагат с допълнителна година, за да бъдат в съответствие спрямо по-големите предприятия. Дружествата, които нарушават правилата, могат да бъдат санкционирани, например да бъдат временно изключени от търговете за обществени поръчки, да загубят приходите си и да бъдат изправени пред глоби в размер на най-малко 4 % от годишния си оборот.

 

Компенсиране и поглъщане на въглерод

 

Твърденията за екологосъобразност, основани единствено на схеми за компенсиране на въглеродните емисии, ще останат забранени. Дружествата обаче биха могли да споменат в рекламите си схеми за компенсиране и отстраняване на въглерод, ако вече са намалили емисиите си във възможно най-голяма степен и да използват тези схеми само за остатъчни емисии. Въглеродните кредити по схемите трябва да бъдат сертифицирани и да бъдат с висока почтеност, като например тези, установени съгласно рамката за сертифициране на въглеродните емисии.

 

Парламентът също така реши, че твърденията за екологосъобразност относно продукти, съдържащи опасни вещества, следва да останат възможни засега, но Комисията следва да прецени в близко бъдеще дали те следва да бъдат изцяло забранени.

 

Пресконференция

 

И двамата докладчици ще проведат пресконференция във вторник след гласуването в 15.30 ч. българско време. Повече информация можете да намерите тук.

 

Цитат

 

Докладчикът на комисията по вътрешния пазар Андрус Ансип (Renew, Естония) заяви: „Проучванията показват, че над 50 % от твърденията за екологосъобразност са неясни, подвеждащи или неоснователни. Не можем да говорим за щастливи потребители, ако всяко друго твърдение за екологосъобразност е невярно. Не можем да говорим за равни условия за нашите предприемачи, докато някои търговци лъжат. Считам, че приетата днес Директива за екосъобразните твърдения е балансирана — тя ще внесе яснота за нашите потребители и ще бъде по-малко обременяваща за търговците, отколкото проверката за всеки отделен иск“.

 

Докладчикът на комисията по околна среда Сайръс Енджерер (С&Д, Малта) заяви: „Време е да се сложи край на заблуждаващите твърдения за екологосъобразност. Нашата позиция слага край на разпространението на подвеждащи твърдения за екологосъобразност, които твърде дълго са заблуждавали потребителите. Ние ще гарантираме, че предприятията разполагат с правилните инструменти, за да възприемат достоверни практики за устойчивост. Европейските потребители искат да направят устойчив избор. Всички, които предлагат продукти или услуги, трябва да гарантират, че техните твърдения за екологосъобразност са научно проверени“.

 

Следващи стъпки

 

Парламентът прие позицията си на първо четене с 467 гласа „за“, 65 гласа „против“ и 74 „въздържал се“. Досието ще трябва да бъде последвано от новия Парламент след изборите за Европейски парламент, които ще се проведат от 6 до 9 юни 2024 г.

 

Контекст

 

Приемайки настоящия доклад Парламентът отговаря на очакванията на гражданите към ЕС да въведе прозрачно етикетиране за всички продукти по отношение на тяхната устойчивост и отпечатък върху околната среда и да повиши осведомеността както сред дружествата, така и сред гражданите относно това как да се държат по по-устойчив начин, както е посочено в предложения 5, параграфи 1 и 8 от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.