Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Приключи изпълнението на проект „Активиране на младежта в Котел за иновативно предприемачество в културното наследство“

13 март 2024 09:12, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 254
Приключи изпълнението на проект „Активиране на младежта в Котел за иновативно предприемачество в културното наследство“

Заключителна пресконференция се проведе днес в залата на Общински съвет Котел. Тя беше във връзка с успешното приключване на един от проектите на Община Котел, свързани с популяризирането на културното наследство в общината. Проектът „Активиране на младежта в Котел за иновативно предприемачество в културното наследство“ беше представен от зам.-кметът Румен Стоилов и експертът от организацията партньор по него – Сдружение „Център за интерпретиране на наследството“ – Маргарита Борисова.

 

При изпълнението на проекта, Община Котел работи в партньорство с горепосоченото сдружение и Кралското Норвежко общество за развитие – Norges Vel“, които са под кралска закрила от април 1810 г. Те имат 200-годишна история в иницииране и управление на проекти в Норвегия и по света, в различни области.

 

Целта на проекта беше подсилването на местното развитие, социалното приобщаване и заетостта на младите хора в Котел. Тя беше постигната чрез участие на етническите общности представени в общината (българи, турци, роми и каракачани) в културни проекти и подобряване достъпа им до културна.

 

През изминалата 2023 година, водещият партньор по проекта, Община Котел, заедно с партньорите си от Център за интерпретиране на наследството и Кралското Норвежко Дружество за Развитие, осъществиха множество ангажименти на младите хора от етническите общности в сферата на културата и културното наследство.

 

Предвидено беше да се сложи началото на нова проява на културно творчество и културно предприемачество – Икономузей – нов бизнес формат, заимстван от Норвежкия партньор, реализирал 13 Икономузея в Норвегия. Форматът е базиран върху нематериалното културно наследство и занаяти на 4-те етнически общности, позволяващ им да практикуват културни традиции по икономически жизнен и устойчив начин.

 

По време на проекта се създаде и реализира и нова културна проява – „Визия и звук“, в която 4-те етнически общности представиха под формата на сценично творчество, доброволната си самодейна изява. Тя пресъздаваше културната традиция/ритуал Гергьовден, празнуван от всички етнически общности, населяващи територията на Общината. Ритуалът беше осъществен чрез техниките на живото интерпретиране и представен по време на „Фестивал на етносите, багрите и котленския килим“, провеждан в парк „Изворите“, край Котел.

Община Котел

Снимки

Приключи изпълнението на проект „Активиране на младежта в Котел за иновативно предприемачество в културното наследство“Приключи изпълнението на проект „Активиране на младежта в Котел за иновативно предприемачество в културното наследство“Приключи изпълнението на проект „Активиране на младежта в Котел за иновативно предприемачество в културното наследство“Приключи изпълнението на проект „Активиране на младежта в Котел за иновативно предприемачество в културното наследство“Приключи изпълнението на проект „Активиране на младежта в Котел за иновативно предприемачество в културното наследство“