Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Председателят на Еврогрупата: Силно вярвам, че България ще се присъедини към еврозоната през 2025 г.

15 март 2024 12:42, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 193
Председателят на Еврогрупата: Силно вярвам, че България ще се присъедини към еврозоната през 2025 г.

„Силно вярвам, че България ще се присъедини към еврозоната през 2025 г. Въпросът е кога, а не дали страната ви ще въведе евровалутата.“ Това заяви председателят на Еврогрупата Паскал Донахю по време на пресконференция след срещата си с премиера акад. Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и министъра на финансите Асен Василев.

Паскал Донахю оцени високо усилията на страната ни по пътя й към еврозоната и поздрави правителството за стремежа му за намаляване на инфлацията. „Следващият етап на икономическото пътуване на България е да се присъедини към еврозоната. Еврото предлага чудесни възможности за просперитет и сигурност“, категоричен беше Донахю Той обърна внимание на ползите, които България ще има след въвеждането на еврото и посочи, че жизненият стандарт и доходите ще бъдат по-добри, а перспективите за развитие - по-положителни. „Убеден съм, че с членството на България в еврозоната страната ви ще има повече възможности, по-добри работни места и по-голям растеж и стабилност на икономиката“, допълни Паскал Донахю.

Премиерът Николай Денков заяви, че през последните месеци с Донахю активно се водят преговори за това как се движи България по отношение на приемането й в еврозоната, а по време на срещата са коментирали и успешния опит на Ирландия като икономическо развитие след въвеждането на еврото. „Ирландия е забележителна държава в това отношение. Тя тръгва от много ниски нива - най-бедната за времето си в ЕС, като в много кратки срокове, благодарение на правилна политика - привличане на инвестиции и използване на възможностите, които дава еврото, в момента е една от най-развитите държави в ЕС, посочи акад. Денков.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел подчерта, че разширяването на еврозоната ще даде един положителен сигнал на източноевропейските страни, и то във времена на геополитически предизвикателства. „Убедени сме в положителните страни на присъединяването на България към еврозоната и за стабилността на банковата система, и за гражданите, и за бизнеса“, заяви Габриел.

Министърът на финансите Асен Василев изтъкна стабилността на икономиката ни в момента поради факта, че имаме валутен борд, който е свързан с еврото. „Последните 27 години българската икономика се развива стабилно, имаме растеж, нямаме финансови кризи и всичко това се дължи на факта, че ние сме свързани с една устойчива световна валута. Много по-добре ще бъде и когато ние участваме във вземането на решения за тази световна валута, това ще бъде от полза и за българския бизнес, и за българските граждани, и за България като цяло“, допълни още министър Василев.

 

Снимки

Председателят на Еврогрупата: Силно вярвам, че България ще се присъедини към еврозоната през 2025 г.