Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Откриване на новата постоянна експозиция „Археология“ на Исторически музей-Нова Загора

18 март 2024 08:34, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 232
Откриване на новата постоянна експозиция „Археология“

Над 1000 експоната, голяма част, от които изложени за пръв път, са включени в новата постоянна експозиция „Археология“ на Исторически музей-Нова Загора. В присъствието на кмета на общината Галя Захариева, общински съветници, кметове на населени места, гости от археологически музеи от страната и чужбина и много граждани, тя бе тържествено открита на 14 март.

След водосвет, отслужен от архиерейския наместник Иван Стоянов, към присъстващите се обърна кметът на Община Нова Загора Галя Захариева: „За мен е изключителна чест и отговорност да застана тази вечер пред Вас. Чест и отговорност пред един невероятен екип, екип от граждани на Нова Загора - млади, образовани, търсещи своята професионална реализация така, че да зарадват всеки един от нас. Да накарат всеки един гост на нашия град да ни завиди за това, което имаме и пазим като история, за това, което сме днес като общност и за това, което ще предадем на децата си.“ заяви тя. Г-жа Захариева добави, че заедно с екипа на музея продължават да работят за съхраняването на историческата памет на родния край – вече е започнала работата по нова изнесена експозиция в с. Любенова махала, предстои да започне и възстановяването на Къщата музей „Петко Енев“. Г-жа Екатерина Джумалиева – директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразително изкуство“ в Министерство на културата изрази своето удоволствие да бъде в Нова Загора и да предаде сърдечните поздрави и благодарности за свършената работа. Тя прочете поздравителен адрес от министъра на културата Кръстьо Кръстев, в който той изрази своето убеждение, че новата експозиция „Археология“ заслужава да приема посетители от цял свят.

Тържествената част на събитието бе закрита от директора на Исторически музей - Нова Загора Генчо Димитров, който преди да открие официално новата постоянна изложба „Археология“, благодари с топли думи на кмета Галя Захариева и на цялата общинска администрация, на всички кметове на населени места в новозагорско, на Министерство на културата за подкрепата и приятелството, на рецензентите от Велико Търново и София, на колегите си от Плевен, Поморие, Приморско, Дряново, Твърдица, Стара Загора, Сливен, Казанлък, Ямбол и др., които също присъстваха. Г-н Димитров отправи думи на признателност към колегите си от Япония и Чехия, уважили събитието, както и към археолозите от Македония и Италия, които не можаха да присъстват. Той благодари на всички от малкия, средния и едрия бизнес, на всеки майстор, допринесъл за изложбата, както и на всички присъстващи приятели на Исторически музей - Нова Загора. Накрая, но най-много, благодари поименно и на всеки член на неговия екип и на бившия директор Пейчо Пейчев, който стои в основата на идеята и изготвянето на постоянната експозиция. „На всички тях и на всички Вас ви честитя откриването на новата постоянна експозиция „Археология“ в Исторически музей - Нова Загора- новото бижу на Тракия, перлата на града“., завърши Генчо Димитров, след което покани желаещите да разгледат изложбата.

Новата изложба „Археология“ е подредена в двете големи експозиционни зали на II етаж и представя хилядолетното непрекъснато развитие на Новозагорския край. Изложбата е придружена с модерни киоск системи и с подробни табла с анотации на български и английски език, реконструкции, възстановки, рисунки и непоказани снимки от фонда на музея.

Община Нова Загора

Снимки

Откриване на новата постоянна експозиция „Археология“Откриване на новата постоянна експозиция „Археология“Откриване на новата постоянна експозиция „Археология“Откриване на новата постоянна експозиция „Археология“Откриване на новата постоянна експозиция „Археология“Откриване на новата постоянна експозиция „Археология“Откриване на новата постоянна експозиция „Археология“Откриване на новата постоянна експозиция „Археология“Откриване на новата постоянна експозиция „Археология“Откриване на новата постоянна експозиция „Археология“