Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Тече озеленяването по улица „Никола Фурнаджиев“. Започнаха и първите кражби на цветя

18 март 2024 13:45, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 месец, брой четения: 177
Ozelenqvane

В навечерието на пролетния сезон в Сливен започна озеленяването по улица „Никола Фурнаджиев“. Мястото е известно още като „улицата с алеята на розите“. Община Сливен си постави амбицията тя да бъде трансформирана в зелен коридор между Градската градина и парк „Юнак“. За съжаление, паралелно с озеленяването там, започнаха и първите кражби на новите цветя и дървесна растителност.

Зам.-кметът по устройство на територията и строителството Камен Костов обясни, че вече са проведени разговори с живущи в района и има съмнения за един от предполагаемите извършители на деянието. Зам.-кметът апелира жителите на общината при нередности и ако забележат вандалски прояви, да сигнализират на дежурния телефон.

В края на миналата година Община Сливен започна изпълнение на пилотен проект за възстановяване на улица „Никола Фурнаджиев“ и озеленяване в района. Дейностите предвиждат обогатяване на съществуващото озеленяване чрез засаждане на нови широколистни и иглолистни дървесни видове, вечнозелени и цъфтящи храсти и многогодишни цветя. Предвижда се изграждане на кътове за отдих, където ще бъдат монтирани градински пейки, водни елементи-стени, както и чешми за хора и животни.

Костов информира, че впоследствие проектът за зелен коридор е претърпял корекции по отношение на някои от металните елементи и ширината на пешеходната зона, която е увеличена.

Проектът се изпълнява по Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021г. Водещ партньор е Националният доверителен екофонд /НДЕФ/, а от страна на донорите - Асоциацията на местните и регионални власти (KS) в Норвегия, в сътрудничество със Западно-норвежкия изследователски институт.

 

Снимки

OzelenqvaneOzelenqvane