Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Победителят в националния етап на Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2024 г.

21 март 2024 12:11, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 289
Европейският парламент

 

Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2024 г. е проектът „Академия за градски пространства“ на Фондация „Колективът“.

 

 

Всяка година Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по един проект, а след това от селектираните 27 проекта европейско жури определя тримата лауреата на наградата.

Проектът „Академия за градски пространства“ на Фондация „Колективът“ ще представя България на 17-ото ежегодно издание на общоевропейския конкурс за наградата „Карл Велики“ за младежи за 2024 г. Той има за цел да помогне на млади хора, които се интересуват от архитектура, урбанизъм и изкуство, да научат за възможностите за реализиране на идеи за намеса в градската среда.

Българското жури, съставено от членовете на Европейския парламент Радан Кънев (ЕНП), Елена Йончева (С&Д), Илхан Кючюк (Обнови Европа), Андрей Слабаков (ЕКР) и Атанас Радев, представител на Националния младежки форум, избра проекта за национален победител измежду 16 кандидатури от България.

През 2023 г. национален победител за България беше проектът „Музикално обучение за украинските деца“ на фондация „Музика за България“, през 2022 г. − Лятна академия „Перспективи“, а през 2021 г. страната беше представена с проекта „Модел Европейски съюз София 2021“.

Академия за градски пространства София/Берлин

Академия за градски пространства София/Берлин е новаторски проект на фондация „Колективът“, предназначен за креативни млади хора, които се интересуват от архитектура, урбанизъм и изкуство. Той ги запознава с целия процес по реализиране на една идея за намеса в градска среда, включително търсене и намиране на съмишленици и начини за финансиране. Програмата на академията включва дискусии с български и немски лектори и работа на терен. Участниците правят анализ на градската среда, като набелязват основните групи проблеми и изготвят базов модел за тяхното решаване, а след това разработват идеи за намеса в конкретни локации. Академията завършва с изложба, провокираща ангажираност и диалог. Проектът адресира липсата на информираност как младите хора да организират и реализират на практика своите идеи за облагородяване на градското пространство в техния квартал или район от града.

В мотивите си за номиниране на този проект евродепутатът Андрей Слабаков споделя: „Академия за градски пространства“ използва творческите възможности на Новия европейски Баухаус и създава устойчив модел, който засега успешно е приложен в няколко държави членки, а с времето ще бъде широко разпознаваем и по света“.

Европейска младежка награда „Карл Велики“

Европейската младежка награда „Карл Велики“ се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“ и се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да насърчават разбирателството в Европа и света, да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция; да насърчават други млади хора в Европа да участват активно в демократичния живот, да служат като модел за европейските младежите и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейци като една общност.

Европейско жури, съставено от двама членове и председателя на Европейския парламент, трима представители на Фондацията за международната награда „Карл Велики“ в Аахен и двама представители на младежкия сектор, ще излъчи победителя измежду всички проекти, отличени от журитата на национално равнище.

 

Наградата за най-добър проект е 7500 евро, втората награда е 5000 евро, а третата − 2500 евро. По един представител от всеки от отличените национални проекти ще бъде поканен да присъства на церемонията по връчване на наградите през май 2024 г. в Аахен, Германия, а тримата лауреати ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент. Подробности могат да бъдат намерени на интернет страницата на наградата www.charlemagneyouthprize.eu.

Предишни лауреати

Първо място в европейския конкурс през 2023 г. спечели проектът AILEM от Белгия: езиково приложение, разработено за нуждите на бежанци и хора, търсещи убежище. Приложението включва полезни фрази, истории и игри, които подпомагат езиковото обучение, както и възможности за осъществяване на контакт с други потребители.

Втора награда беше присъдена на литовския проект Мобилен музей за климата, който има за цел да подтикне хората да възприемат по-екологосъобразен начин на живот.

Трета награда спечели проектът „Европейски кореспондент“ от Нидерландия, чрез който млади журналисти от цяла Европа разпращат всеки ден имейл с новини от различни краища на Европа и разясняват как големите предизвикателства намират отражение на местно ниво.