Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Петима български музиканти ще изпълнят творби на Брамс и Шуман в концерт на Симфоничен оркестър - Сливен

22 март 2024 10:21, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 307
Петима български музиканти ще изпълнят творби на Брамс и Шуман в концерт на Симфоничен оркестър - Сливен

Петима български музиканти ще изпълнят творби на Брамс и Шуман в концерт на Симфоничен оркестър - Сливен, съобщиха от културния институт. Сред тях ще бъде и директорът на сливенските симфоници Кремена Оксенкруг.

 

Клавирен квинтет оп. 34 от Йоханес Брамс и Клавирен квинтет оп. 44 от Роберт Шуман ще прозвучат в зала “Сливен” на 28 март.

 

Цигуларката Ангелина Арабаджиева е лауреат на конкурса “Паганини” в Генуа и концертмайстор на филхармонията в Кьолн. Работила е и като концертмайстор в Майнцкия театър, “Метропол театър" – Берлин и радио WDR в Кьолн, където е поканена да се включи в Златния фонд на радиото, записвайки като солист на радио оркестър под диригентството на Хелмут Фрошауер.

 

Кремена Оксенкруг е професор по цигулка в Кралската консерватория в Монс (Белгия), с активна концертна дейност в цяла Европа. От 2021 работи като директор на Симфоничен Оркестър Сливен, за което е отличена с “Кристална лира” 2022 и “Музикален мениджър на годината” 2022.

 

Виолистът Румен Цветков живее в Испания и е професор по виола в консерватории в Испания и Нидерландия, както и в Нов български университет в София. Той е соло виола на Симфоничния оркестър на Испанската кралска опера във Валенсия, по лична покана на един от най-изтъкнатите диригенти в света - маестро Зубин Мета.

 

Александър Сомов е българският виолончелист, покорил световните сцени от Лондон, където още през 1998 става първият източноевропейски носител на Златния медал, най-високата награда на „Гилдхол скул”. Александър Сомов е канен постоянно като гост водач на виолончелите в Лондонската филхармония, а в момента е соло челист на Страсбургската филхармония и професор в Академията на Страсбург. Редовно провежда майсторски класове в София, Страсбург, Рингамала (Швеция) и Флен (Франция).

 

Надежда Цанова е концертиращ солов пианист с редица изяви в Европа, САЩ, Азия, участва и в множество музикални проекти. За поредна година тя е номинирана в конкурса на предаването "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" на Българското национално радио за Музикант на годината в класическите жанрове за 2023 г. В предходното му издание тя печели наградата в категория “Активна творческа дейност”.

 

По традиция музикантите ще се срещнат с журналисти ден преди концерта в Пресклуба на БТА в Сливен.

 

След Сливен програмата ще бъде изпълнена и на фестивалите “Чудомирови празници” в Казанлък и “Софийски музикални седмици” в София.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: Симфоничен оркестър Сливен